latinica  ћирилица
18/07/2024 |  10:48 | Autor: SRNA

Vulin: BiH nema bez Dejtonskog sporazuma

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da oni koji pokušavaju da ponište Republiku Srpsku u stvari poništavaju BiH, jer BiH nema bez Dejtonskog sporazuma, a koga ne bi bilo da nije bilo Srpske.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Vulin je istakao oni koji navodno vole BiH najaktivnije rade protiv nje, time što pokušavaju da unište Republiku Srpsku.

- Republika Srpska nije nastala u Dejtonu, već borbom srpskog naroda da opstane da se ne ponovi jasenovački genocid i da groblja u Bratuncu ne budu svuda po Republici Srpskoj. Zahvaljujući tome što je Republika Srpska nastala, potpisan je Dejton - rekao je Vulin.

On je ukazao da je napad na Republiku Srpsku krenuo čim je stupio na snagu Dejtonski sporazum, a da je sada meta predsjednik Srpske Milorad Dodik u pokušaju da se Republika Srpska podrije i uništi iznutra.

- Oni čiji je meta predsednik Dodik nisu sigurni da li mogu da ga uhapse, jer se plaše reakcije Srbije i srpskog naroda i pokušavaju nekim suđenjima da ga izbace iz političkog života i zabrane mu da se bavi politikom - rekao je Vulin.

S obzirom na to da narod glasa za Dodika i da ne mogu da pobijede na izborima, kaže Vulin, rješenje im je da ga uklone iz politike i da nađu nekog drugog koji je poslušan.

- Isto to rade sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - rekao je Vulin za TV Prva.

On je istakao da Republika Srpska traje više nego Kraljevina Јugoslavija i da u svijesti Srba koji u njoj žive ona predstavlja državu, iako to nije u strogo pravnom smislu.

- Oni Republiku Srpsku doživljavaju kao svoju državu. Ne možete je ukinuti, prošlo je previše vremena, zato je morate podriti, uništiti iznutra. Otuda tolika hajka na Republiku Srpsku - rekao je Vulin.

On je ukazao da Republika Srpska nije bila napadana jedino u periodu kada su se njeni političari potpisima odricali jedne po jedne njene nadležnosti i prihvatili bonska ovlašćenja, po kojima visoki predstavnik može da radi šta hoće.

Vulin je istakao da je suštinski problem što svaka politika Zapada uvijek Republiku Srpsku, Srbiju i takozvani srpski faktor doživljava kao remetilački faktor na Balkanu.

- Nikada ne polazi od toga da treba vidjeti šta su srpski interesi, pa da vidimo da li možemo da se složimo sa njima, nego apriori Srbe treba poništiti - rekao je Vulin.

On je ukazao da napadi na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski faktor ne dolaze samo iz BiH i samo od Denisa Bećirovića, već su sinhronizovani iz istih medija i od istih političara u BiH, na Kosovu i Metohiji i Hrvatskoj, kao i od dijela antisrpskih političara u Crnoj Gori.