latinica  ћирилица
18/07/2024 |  11:09 ⇒ 12:09 | Autor: RTRS

Nema novca za BiH iz Plana rasta dok ne bude usvojena Reformska agenda

BiH neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan jer nije usaglašena Reformska agenda, rečeno je iz Delegacije EU u BiH na upit RTRS-a da li su odobrena ili blokirana sredstva za BiH iz Plana rasta.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

- Domaće vlasti dostavile su Evropskoj komisiji nacrt cjelovite Reformske agende, kao nužnog preduslova za učešće u Planu rasta za Zapadni Balkan. Evropska komisija je pripremila ocjenu nacrta Reformske agende BiH i dostavila svoje komentare vlastima u BiH, uz zahtjev za određene revizije. Međutim, dana 16. jula, bh. vlasti su obavijestile Komisiju da nisu u mogućnosti da dostave finalizovani tekst usljed izostanka političkog konsenzusa - navedeno je u odgovoru Delegacije EU.

Iz ove delegacije dalje navode da prva tranša iz Plana rasta može biti isplaćena tek nakon što Evropska komisija i BiH formalno usaglase Reformsku agendu.

- Neusvajanje Reformske agende u skladu s komentarima Komisije imaće svoje posljedice. Naime, za razliku od drugih partnera u regionu, BiH neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja u vrijednosti od sedam odsto, predviđenu za isplatu nakon ljetnog perioda, čime se propušta značajna mogućnost ranog finansiranja - rekli su iz Delegacije EU u BiH.

Kažu da je prilika propuštena, izražavajući nadu da će vlasti u BiH uskoro postići dogovor.

- Komisija nastavlja rad sa vlastima, uz podršku za završetak aktivnosti, po potrebi, te pozdravlja dostavljanje Reformske agende nakon njenog političkog usaglašavanja. Komisija će bez odlaganja ocijeniti dostavljeno, kao što je to bio slučaj sa ostalim partnerima, s ciljem njenog konačnog usvajanja što je prije moguće - navode iz Delegacije EU.

Iz ove delegacije kažu da je Plan rasta podržan novim finansijskim instrumentom, odnosno, Instrumentom za reformu i rast za Zapadni Balkan, u vrijednosti do šest milijardi evra u bespovratnim sredstvima i zajmovima za cijeli region.

Podsjećamo, Republika Srpska nije saglasna sa određenim stavkama Reformske agende, jer su u suprotnosti sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH.

Srpska ne pristaje na ukidanje entitetskog veta u zajedničkim institucijama BiH, uvođenje jedinstvenog kol centra za vanredne situacije, kao ni na popunu Ustavnog suda BiH bez odlaska stranih sudija.