latinica  ћирилица
18/07/2024 |  11:22 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Bivša vlast dovela Rio Tinto u Srbiju, Đilas to nije demantovao

Predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas da je bivša vlast dovela kompaniju Rio Tinto u Srbiju i istakla da lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas to nije demantovao.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Kako je rekla, nisu to demantovali ni drugi predstavnici opozicije, koji su u periodu od 2001. do 2012. bili dio vlasti u Srbiji.

Ona je za TV Pink navela da svaki građanin u zemlji može da se uvjeri pretragom sajta Agencije za privredne registre da je Rio Sava Eksplorejšen kćerka firme Rio Tinta registrovana u Srbiji 16. maja 2001. godine, u vrijeme kada je Demokratska stranka bila na vlasti.

- Utvrdili smo da je Demokratska stranka dovela Rio Tinto u Srbiju. Čitav taj projekat preuzima Demokratska stranka Srbije, vlada Vojislava Koštunice, i prvi dokument, dakle istražna prava, izdaje u junu 2004. godine. Dakle, to je prvi ključni trenutak - rekla je ona.

Brnabićeva je rekla i da je 2006. godina bila ključna, jer je izmijenjen Zakon o rudarstvu i energetici iz 1995. godine i obrisani članovi 14 i 15 koji govore o javnom nadmetanju.

- Do tada neko ima istražna prava. Kada potvrdi rezerve koje se tu nalaze i zatraži eksploatacionu dozvolu, raspisuje se tender, javno prikupljanje ponuda, pa ko da više i bolje uslove za Srbiju, tom se daje eksploataciona dozvola. Taj takođe treba da nadoknadi troškove istraživanja ovome ko ima istražna prava, ne Srbija, nego taj. Ko da najbolju ponudu taj nove namiruje Srbiji, što je dobro zakonsko rješenje, da najbolje uslove i taj dobija dozvolu za eksploataciju, uključujući i mogućnost da Srbija za sebe ostavi eksploataciona prava, dakle pravo na korišćenje tih mineralnih sirovina ili rezervi, a da samo iz budžeta ovima nadoknadi troškove istraživanje, a to se 2006. briše iz zakona - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da se izmjenama Zakona o rudarstvu i o energetici to briše iz zakona i da se u novom članu navodi da se odobrenje za eksploataciju izdaje po zahtjevu nosioca istraživanja mineralne sirovine, što, kako pojašnjava, znači da niko drugi osim nosioca istraživanja ne može da dobije odobrenje za eksploataciju.

Brnabićeva je ukazala i da je 2012. godine tadašnja vlada usvojila strategiju održivog korišćenja mineralnih resursa i dobara, a u kojoj se spominje kompanija Rio Sava Eksplorejšen.

- Sad zamislite sutra na nekoj arbitraži kad Rio Tinto kaže - 'pa ne samo da su nam dali istražna prava, ne samo da su nam devet puta potvrđivali, da su nam pored toga proširivali opseg istraživanja, promijenili zakon koji sada jasno kaže da smo mi imali automatski eksploataciona prava, nego se mi nalazimo u nacionalnoj strategiji održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara. Kako sada Aleksandar Vučić to sve može da nam ukine?' - ukazala je ona.