latinica  ћирилица
18/07/2024 |  11:57 ⇒ 11:57 | Autor: RTRS

Peskov o izjavi Fon der Lajenove: EU mijenja prioritete, poprima karakteristike vojnog saveza

Moskva nikada nije bila prijetnja po Evropu, u Ukrajini samo branimo svoje interese u trenutku kada je Brisel isključio bilo kakvu mogućnost dijaloga ili uzimanja u obzir stava Rusije, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (foto: arhiva/EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Dmitrij Peskov (foto: arhiva/EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Komentar predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će u okviru Evropske unije biti pokrenuti odbrambeni projekti, ukoliko ona ponovo bude izabrana za predsjednicu EK, govori o tome da EU mijenja svoje ciljeve i da ovaj savez poprima vojne karakteristike, ocijenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U svakom slučaju, to potvrđuje opštu usmjerenost evropskih država ka militarizaciji, eskalaciji tenzija, konfrontaciji i oslanjanju na konfrontacione metode svoje spoljne politike. To je realno sa kojima treba da živimo. I, naravno, sve nas to tjera da u skladu sa tim konfigurišemo svoju spoljnopolitičku politiku - poručio je on.

Peskov je istakao da će odbrambeni projekti o kojima je govorila Fon der Lajenova imati zajedničke tačke sa politikom koje zemlje Unije već sprovode u okviru NATO-a.

Ujedno, portparol Vladimira Putina je ponovio da Rusija ne predstavlja pretnju po zemlje EU i istakao da Moskva u Ukrajini samo brani svoje interese u trenutku kada je Brisel isključio bilo kakvu mogućnost dijaloga i uzimanja u obzir stava Rusije.

Na pitanje da prokomentariše veliko prisustvo brodova NATO-a u Crnom moru, Peskov je potvrdio da će "Rusija preduzeti sve neophodne mjere da obezbijedi sopstvenu bezbjednost".

- Koncentrisano prisustvo brodova NATO-a, uzimajući u obzir i Bugarsku i Rumuniju, primorske države članice alijanse, naravno, predstavlja dodatnu prijetnju, posebno u trenutnoj situaciji - objasnio je on.