latinica  ћирилица
18/07/2024 |  12:33 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Škrbić na Globalnom zdravstvenom forumu u Pekingu

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci profesor doktor Ranko Škrbić učesnik je trećeg "Globalnog foruma zdravlja" u okviru Boao foruma za Aziju, a koji se održava u Pekingu od 16. do 18. jula 2024. godine, objavljeno je na Internet stranici Medicinskog fakulteta.
Ranko Škrbić u Kini (foto: med.unibl.org) -
Ranko Škrbić u Kini (foto: med.unibl.org)

Posjeta je organizovana od strane ambasadora BiH u Kini profesora doktora Siniše Berjana, a učestvovali su predstavnici gotovo svih azijskih zemalja, kao i pojedinih evropskih i afričkih zemalja.

Delegaciju Republike Srpske predstavljali su ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i dva dekana medicinskih fakulteta u Banjaluci i Foči, profesor doktor Ranko Škrbić i profesor doktor Dejan Bokonjić.

Globalni zdravstveni forum je platforma visokog nivoa za međunarodnu razmjenu u oblasti zdravstva koju je 2018. godine pokrenuo Boao forum za Aziju, kako bi se u dijalogu i saradnji povezali vlade, biznisi, akademska zajednica, istraživači i mediji, navodi se u objavi.

Na konferencijama Foruma raspravlja se o najaktuelnijim temama iz oblasti zdravstva, sa fokusom na regionalne i međunarodne izazove, te zajednički rad na promociji razvoja zdravstvenog sektora, kao i zajedništvo u službi budućnosti čovječanstva.

Posebna pažnja posvećena je mentalnom zdravlju djece i omladine, međunarodnoj saradnji oko rijetkih bolesti, ranom otkrivanju i skriningu karcinoma, spremnosti za nove pandemije, zdravstvenoj politici u Africi, rizičnim faktorima za nezarazne bolesti, problemima starenja ljudske populacije i drugim pitanjima.

Tokom trajanja foruma delegacija Srpske je uspostavila bilateralne kontakte sa raznim kompanijama i univerzitetima iz Kine (Sinofarm, Pekinški medicinski fakultet i Pekinški fakultet za tradicionalnu medicinu i dr), sa kojima je dogovorena saradnja u vezi s mogućim istraživanjima i razmjenom kadrova.