latinica  ћирилица
18/07/2024 |  13:09 ⇒ 15:36 | Autor: RTRS

Dodik: Pitanje Ustavnog suda BiH mora biti riješeno (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska želi da realizuje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, u kojima piše da mora biti riješeno i pitanje Ustavnog suda BiH.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Mi ne tražimo ništa osim da stav iz 14 prioriteta EU bude završen, a to je Ustavni sud - rekao je Dodik, dodajući da u toj formulaciji Srpska prihvata priču o Ustavnom sudu BiH, što je prihvatljivo i Evropskoj komisiji, ali ne i Sarajevu i da zato istrajavaju na tvrdnji da Srpska ne želi rješenje.

Dodik je istakao da je Republici Srpskoj neprihvatljiv način odlučivanja na nivou BiH koji je predviđen reformama i kojim se traži odustajanje od entitetske strukture glasanja na pojedinim zajedničkim tijelima, do odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Oni su htjeli da vide da li mogu na mala vrata da uvedu takvu vrstu glasanja. Mi smo to odbili, sve drugo je bilo dogovoreno sa Evropskom komisijom. Naravno da njihova propaganda ide ka tome da napadne Republiku Srpsku - rekao je predsjednik Srpske.