latinica  ћирилица
18/07/2024 |  13:12 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Sud BiH priznao problem na koji je ukazao Dodik; Zašto sistem u najvećoj sudnici ne funkcioniše?

Nakon što je juče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao da postoji problem sa klimatizacijom u najvećoj sudnici u Sudu BiH, oglasili su se iz ove institucije, rekavši da sistem ne funkcioniše već neko vrijeme.
Suđenje Dodiku i Lukiću - Foto: Screenshot/YouTube
Suđenje Dodiku i LukićuFoto: Screenshot/YouTube

Dodik je naveo da u sudnici broj šest nije bilo klime, a kako je to i najveća sudnica u Sudu BiH, postavlja se pitanje kako je moguće da baš u toj prostoriji gdje se odvija suđenje predsjedniku Dodiku i v.d direktora Službanoeg glasnika Milošu Lukiću, nije riješen ovaj problem?!

Ipak iz Suda BiH navode da u cilju pravilnog informisanja javnosti, a povodom informacija koje su nakon ročišta u predmetu Milorad Dodik i drugi plasirane u javnosti, obavještavaju građane da je klimatizacija problem s kojim se Sud suočava već duže vrijeme.

- Naime, u medijima su plasirane informacije da klima ne radi u sudnici u kojoj je juče bilo navedeno ročište - naveli su iz Suda BiH.

Kako dodaju, već duže vrijeme Sud BiH ima probleme sa hlađenjem najveće sudnice (šest) u Sudu.

- Svi dosadašnji napori da se problem riješi ostali su bez uspjeha. Uz teške uslove rada u sudnici, suočavamo se i sa osudom javnosti i negativnim medijskim istupima učesnika u postupcima koji se vode u sudnici šest uz tvrdnje da se tendenciozno isključuje hlađenje u toj sudnici za određene postupke - naveo je Sud BiH.

Kako dodaju, adresa za žalbe na neuslovnost rada u Sudu, ne samo sudija već i osoblja Suda, je Služba za zajedničke poslove institucija BiH, jer njihovo Odjeljenje za podršku pravosudnim institucijama BiH obavlja poslove održavanja objekata i infrastrukture za potrebe pravosudnih institucija BiH.