latinica  ћирилица
18/07/2024 |  14:31 ⇒ 15:04 | Autor: RTRS

Kusturić: Sramne i neozbiljne izjave Zukana Heleza (VIDEO)

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je za RTRS da je porazno da ministar odbrane u Savjetu Ministara BiH Zukan Helez može da iznosi neistine i laži, te da koji tvrdi da Oružane snage BiH imaju daleko više helikoptera za gašenje požara nego Republika Srbija.
Boban Kusturić - Foto: RTRS
Boban KusturićFoto: RTRS

- Da je to neko dijete izjavilo, meni bi bilo jasno. Helikopterska jedinica MUP-a Srbije raspolaže sa 12 helikoptera, koji mogu da gase požar. Imaju tri Bela 212, čiji je kapacitet vedra 1.200 do 1.500 litara, četiri H 145, čiji je kapacitet 500 litara, dva kamova kapaciteta vedra od pet tona. Imaju tri Super pume, čiji je kapacitet vedra po četiri tone - naveo je Kusturić.

Pored ovog, Ministarstvo odbrane Srbije, kaže Kusturić, imaju pet helikoptera Mi 17 kapaciteta pet tona, dva Mi 8 kapaciteta dvije tone i šest helikoptera H 145, čiji je kapacitet 145 tona.

- Ne mogu da vjerujem da neko ko se nalazi na poziciji ministra odbrane može da iznosi ovakve gluposti i apsolutno je neprimjereno da se uopšte iznose takve neistine, a posebno od osobe koja se nalazi na takvoj funkciji. To je sramno i neozbiljno. Ovo je čisto politikanstvo - navodi Kusturić.

Ističe da će oni dati sve od sebe da ugase svaki požar, kao što to rade godinama, ali da, kako kaže, ukoliko sada budu ugroženi ljudski životi ili materijalna dobra, adresa će biti Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara BiH i resorni ministar.

On je naglasio i da su daleko iskusnije pilotske posade Helikopterskog servisa Republike Srpske, a pogotovo piloti helikopterske jedinice MUP-a Srbije i Vojske Srbije, od pilotskih posada Oružanih snaga BiH.

- Imali smo primjer prije dvije godine na području Blidinjeg jezera gdje sam lično bio i tri dana gasio požar na području Federacije. Јedan dan je došao i helikopter Oružanih snaga, a već naredni dan nije došao na požarište pod izgovorom da im je nepovoljna meteorološka situacija zbog jakog vjetra. Njima je bilo nepovoljno, a mi smo taj dan četiri sata našim helikopterom gasili požar na području Federacije. Toliko o opremljenosti helikoptera i iskustvu pilota Oružanih snaga BiH - istakao je Kusturić.

Važno je naglasiti da kao što je bila sitacija 2014. godine kada su bile poplave, letjeli su sa helikopterima vojske Hrvatske i Slovenije.

- Letjeli smo zajedno i iz Srpske niko im nije pravio problem - istakao je Kusturić.

Helez je sinoć objavio da je ponovo u Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara stigao zahtjev Ambasade Republike Srbije za prelet i slijetanje helikoptera MUP-a Srbije u svrhu gašenja požara u Gacku.

On je naveo da Oružane snage BiH raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i jedrima, kapaciteta od 1.000 litara vode, te da su ti helikopteri odmah spremni da izvrše zadatak gašenje požara.