latinica  ћирилица
18/07/2024 |  15:27 ⇒ 15:29 | Autor: SRNA

Fon der Lajen: Odbrana demokratije je najvažnija tema

Najvažnija tema za EU je odbrana njene demokratije, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon što je ponovo izabrana na tu funkciju.
Ursula fon der Lajen (Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK) -
Ursula fon der Lajen (Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK)

- Naša demokratija je napadnuta iznutra i spolja i zato je ključno da demokratske snage zajedno brane našu demokratiju - rekla je ona novinarima.

Na pitanje o mogućnosti da sarađuje sa "manje prijateljski naklonjenom Bijelom kućom" u slučaju da Donald Tramp ponovo postane predsjednik SAD, Fon der Lajenova je navela da planira da osnaži autonomiju EU.

- Važno je da imamo jaču Evropu i to podrazumijeva, naravno, da smanjimo svoju zavisnost. Mi ćemo veoma blisko sarađivati sa prijateljima i saveznicima, što je apsolutno jasno, ali to uključuje i gradnju sopstvene snage i jačanje kvaliteta koje Evropa ima, kao i naporan rad za jaku Evropu, to mora biti premisa na kojoj ćemo raditi - istakla je Fon der Lajenova.

Ona je potvrdila da Unija ostaje posvećena cilju da do 2035. godine da okonča prodaju automobila koji emituju ugljen dioksid.

Fon der Lajenova je dodala da će EU sastaviti amandman u vezi sa automobilskom industrijom da bi se dozvolila upotreba sintetičkih, ekološki prihvatljivih goriva