latinica  ћирилица
18/07/2024 |  15:33 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

U donošenju pravilnika o CEMT dozvolama na nivou BiH moraju učestvovati nadležni iz Srpske

Privredna komora Republike Srpske traži od Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara da povuče iz dalje procedure Prednacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o CEMT dozvolama i Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku usklađivanja i registracije redova vožnje, načinu i postupku izdavanja dozvole i obrasca dozvole.
Privredna komora Republike Srpske  (foto:komorars.ba) -
Privredna komora Republike Srpske (foto:komorars.ba)

Iz Privredne komore saopšteno je da su ovi dokumenti objavljeni na internet stranici e-konsultacije Ministarstva, te da je u posljednje vrijeme sve učestalija praksa da se dokumenta, koja usvaja ovo Ministarstvo, predlažu bez prethodnih konsultacija i uključivanja zainteresovanih entitetskih i institucija Brčko distrikta.

- Smatramo da se ovakvom praksom ne može ostvariti zadovoljavajući kvalitet propisa koji će biti primjenjiv na korist svih strana u postupku usklađivanja - dodaje se u saopštenju.

Naveli su da je analizom Prednacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o CEMT dozvolama utvrđeno da postoje određene nedorečenosti, kao i da je ovaj dokument u pojedinim odredbama u suprotnosti sa odredbama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu.

Predloženo je ukidanje odredbi koje se odnose na vrednovanje zaposlenih vozača prilikom raspodjele CEMT dozvola, što odgovara prevoznicima koji imaju veliki broj voznih jedinica, a nemaju dovoljan broj vozača.

Iz Komore su naveli da se na ovaj način favorizuje i pogoduje prevoznicima koji nemaju dovoljan broj radnika ili angažuju neprijavljene radnike, čime se direktno pogoduje razvoju sive ekonomije i stvara nelojalna konkurencija na transportnom tržištu.

U saopštenju je navedeno da se predloženom dokumentu ponovo osporavaju entitetske licence prilikom raspodjele CEMT dozvola, iako je sistem izdavanja licence prevoznicima u Republici Srpskoj u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom EU, te propisuje strože uslove za njihovo dobijanje u odnosu na uslove Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

U analizi Prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku usklađivanja i registracije međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje, načinu i postupku izdavanja dozvole i obrasca dozvole, pojedinim odredbama pokušava se degradirati nadležnost institucija koje vrše usklađivanje redova vožnje u Srpskoj u procesu usklađivanja međuentitetskih redova vožnji.

Time bi prevoznicima iz Republike Srpske koji obavljaju unutrašnji republički prevoz lica, bila onemogućena zaštita saobraćajnog tržišta, dodjeljena rješenjima od nadležnih institucija.

- Ukoliko se budu radile izmjene i dopune navedenih propisa, ali i svih drugih propisa na nivou BiH, koji imaju uticaj na privredu Republike Srpske, insistiramo da Privredna komora Srpske bude uključena u proces donošenja propisa, od samog početka, pored ostalih nadležnih institucija i organa, a prije samog objavljivanja na veb stranici e-konsultacije - naglasili su u Privrednoj komori.