latinica  ћирилица
18/07/2024 |  16:14 | Autor: RTRS

Beograd: Međunarodna konferencija "20 godina očuvanja Teslinog nasljeđa"

U okviru manifestacije "Dani Nikole Tesle", a u susret danu rođenja ovog velikog naučnika, u julu u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu održana je međunarodna konferencija "20 godina očuvanja Teslinog nasljeđa", pri čemu je predstavljen rad Tesline naučne fondacije.
"Dani Nikole Tesle" - Foto: Ustupljena fotografija
"Dani Nikole Tesle"Foto: Ustupljena fotografija

Konferenciji su prisustvovali i predsjednica udruženja "Koreni" Banjaluka i član Upravnog odbora Tesline naučne fondacije Srbija, prof. dr Mirjana Stojanović Trivanović i prof. dr Ružica Đervida.

- Čast je biti dio ove fondacije i događaja koji promoviše zaostavštinu Nikole Tesle, koji je planetarna ličnost i hvala Nezavisnom univerzitetu Banjaluka jer prepoznaje i podržava prave vrijednosti - istakla je Ružica Đervida.

Promocijom lika i djela Nikole Tesle već 20 godina bavi se Teslina naučna fondacija, osnovana u Filadelfiji, koja okuplja ljude od Sjedinjenih Američkih Država do Australije.

- Mi smo Teslin narod, ponosni smo na Teslu, dali smo ogroman doprinos i jako je bitno nastaviti rad, pokazati u stvari koliko je to veliki doprinos - kaže osnivač i predsjednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar.

Teslina naučna fondacija do sada je darovala 35 spomenika Nikole Tesle, a jedan od njih uskoro će biti postavljen u Gradišci.

Klubovi "Nikola Tesla" djeluju pri školama u Banjaluci i Modriči, a u planu je i otvaranje novih.

- Beskrajno je njegovo polje djelovanja i značaj i treba da budemo ponosni što imamo jednog takvog čovjeka iz našeg naroda - ističe prof. dr Mirjana Stojanović Trivanović uz izraze zahvalnosti za pomoć Nezavisnog univerziteta koji podržava rad "Korena" i "Tesline naučne fondacije".

Manifestacija "Dani Nikole Tesle 2024" završila se donatorskom večeri u beogradskom hotelu Palas i tom prilikom su dodijeljena priznanja onima koji su podržali njen rad. Priznanje za očuvanje nasljeđa Nikole Tesle uručeno je i glumcu Milošu Bikoviću, a koji trenutno radi na filmskom projektu posvećenom čuvenom naučniku.