latinica  ћирилица
18/07/2024 |  16:42 ⇒ 19:08 | Autor: SRNA

Konaković protiv Dejtona: Zbog prava etničke zaštite "plaćamo skupu cijenu"

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konakovića izrazio je nadu da će sutra biti usvojen budžet institucija BiH, kao i da će plan reformi u vezi sa Planom rasta koji zadovoljava standarde EU biti upućen u Brisel čime će se steći uslovi za dobijanje prve tranše od 70 miliona evra.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Iako je iz Evropske komisije saopšteno da je prošao rok za dobijanje prve tranše iz Plana rasta, Konaković je naglasio da se ponovo obavljaju razgovori sa predstavnicima ovog tijela EU.

- Tačno su i rekli, za sada ste izgubili tu tranšu. Znali su i do sada dati dodatne rokove za usaglašavanje, trebaju shvatiti specifičnost da smo skoro 99 odsto naših obaveza iz te reforme uskladili i poslali - rekao je Konaković novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne pristaje na ukidanje entitetskog veta u zajedničkim institucijama BiH, uvođenje jedinstvenog kol centra za vanredne situacije, kao ni na popunu Ustavnog suda BiH bez odlaska stranih sudija.

- EU i njihovi zvaničnici razgovaraju sa njima i pozivam ih da još jednom shvate kompleksnost odnosa u BiH, tako da čekamo te dodatne konsultacije i ne bih se iznenadio da nakon njih, ipak, dobijemo zeleno svjetlo, ali smo bliže da ne iskoristimo tu veliku tranšu - smatra Konaković.

Konaković je naveo da je BiH zemlja koja ima svoje dejtonsko uređenje i da je onaj ko je "pravio Dejton" pristao na činjenicu da postoji pravo etničke zaštite i veta na svim nivoima vlasti i da se danas, kako je naveo, "plaća skupa cijena toga".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srpska ne može prihvatiti da se odustane od entitetske strukture glasanja u nekim tijelima na nivou BiH, jer bi to bilo prejuduiciranje odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Povodom najave Evropske komisije da će BiH uskratiti prvu tranšu od 70 miliona evra iz Plana rasta za Zapadni Balkan zbog neispunjavanja tri uslova, Dodik je rekao da EU ima svoje kriterijume, ali da Srpska ne može prihvatiti da se uđe u sistem odlučivanja na nivou BiH.