latinica  ћирилица
18/07/2024 |  18:39 ⇒ 19:25 | Autor: sputniknews.com

Hoće li korona izbaciti Bajdena iz predsjedničke trke?

Nakon što je objavljeno da je američki predsjednik DŽo Bajden obolio od korone sve je jasnije da Demokrate više ne spekulišu o promjeni kandidata, već će ga promijeniti.
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Ako Bajden ostane, slijedi im neizbježan poraz, ali ako ga promijene, to je znak da su ponovo spremni na izborne manipulacije i da je svejedno ko će im biti kandidat.

Ovakav cirkus od predsjedničke kampanje u SAD ne pamti se od 1968, kada je tadašnji predsjednik Lindon DŽonson odlučio da se ne bori za drugi mandat i kada su Demokrate imale isti problem kao i danas – koga izabrati za predsjedničkog kandidata. Kao i tada, Demokratska stranka suočava se sa jakim republikanskim kandidatom. Kao i tada izvršen je atentat na jednog od kandidata, sa tom razlikom što je Robert Kenedi ubijen, dok je Donald Tramp preživio, objašnjava za Sputnjik Nebojša Malić, novinar i kolumnista RT.

Demokratsko "utvrđivanje pravog ishoda" izbora

Prema njegovim riječima, ako Demokrate zamene DŽozefa Bajdena nekim drugim kandidatom, bila to aktuelna potpredsjednica Kamala Haris, guverner Kalifornije Gevin Njusom ili neko treći, to bi bio znak da im je potpuno svejedno ko će biti kandidat jer su, kao i prije četiri godine, pripremili "fortifikaciju izbora".

- Kao što je Nensi Pelosi svojevremeno rekla, i čaša vode sa obilježjem Demokrata bi mogla biti izabrana pod određenim okolnostima. Ona je to, doduše, izjavila povodom izbora Aleksandrije Okasio Kortez u Njujorku, gdje su demokrate u velikoj većini, ali to ne govori baš mnogo o talentu Demokrata za selekciju kandidata - nije bitno ko ste, nego šta partija kaže - napominje Malić.

Termin "fortifikacija izbora" prvi put je iskoristio magazin "Tajm" 2021. da opiše kako su se Demokrate i antitrampovski nastrojeni Republikanci udružili da namjeste rezultate izbora prethodne godine, kroz cenzuru, represiju, napumpavanje glasačkih kutija poštanskim listićima i nerede.

Izgovor za ove aktivnosti bio je da nisu nameštali izbore, već su ih "utvrđivali" (eng. fortification) kako bi se postigao "pravilan rezultat".

Kako je farsa dobila zamah

Predsjednička kampanja je od početka bila pomalo farsična, jer se od Bajdena nije očekivalo da se ponovo kandiduje, objašnjava Malić uzroke zbog koji su doveli američku predsedničku kampanju u ovakvu situaciju. Aktuelnoj potpredsjednici Kamali Haris i njenom izbornom štabu to nije bilo pravo, pa je debata predsjedničkih kandidata 28. juna iskorišćena da se počne sa kampanjom da se Bajden, pod izgovorom da je previše star i nije uračunljiv.

- Ironija je u tome da, ako je to istina, on nije sposoban da bude ni predsednik, ali o tome nisu razmišljali, niti su mediji koji su na njega odjednom skočili poslije godina dizanja repa, htjeli da pričaju o tome. Tada smo došli do atentata na Trampa koji je promijenio sve - navodi Malić.

Nakon atentata, Tramp se trijumfalno pojavio na republikanskoj konvenciji u Milvokiju i objavio da za potpredsjedničkog kandidata bira DŽej Di Vensa, koji je, kako Malić kaže, omražen u krugovima neokonzervativne duboke države.

- Tada, mediji koji mrze Trampa kažu da on tako dobija izbore. Tada se oglašava Bajden, kaže da je najbolji i najuspešniji predsjednik na svijetu, da bi najuticajnije Demokrate rekli medijima da mu savjetuju da se povuče jer ne može da pobijedi - ističe on.

Bajden tada u intervjuu, koji je snimljen nekoliko dana prije nego što je objavljen u srijedu, kaže da će se povući ako mu to ljekari savjetuju.

Neposredno potom biva objavljeno da je obolio od Kovida i da se povlači u svoju kuću u Delaver, umjesto da se oporavlja u Beloj kući.

- Zašto? Zato što u Delaveru nema obaveze da se vodi spisak posetilaca. Znači, Bog dragi zna koji ga doktor leči i od čega - komentariše sagovornik.

Američka politička scena nakon svega izgleda tako da je Tramp neuspešnim atentatom dobio ogromnu reklamu, dok je Bajden izgubio rejting do te mere da rođena stranka želi da ga se riješi. Problem Demokrata je taj što u petak ističe rok za šemu koju su isprojektovali još u maju - da Bajdena virtuelno nominuju kako bi izbjegli da to urade na konvenciji i da u Čikagu izbjegnu moguće izgrede, dodaje on.

- Ali to je bilo prije nego što je Bajden otkrio varijantu na koju mogu da ga se reše i čini mi se da je to sada plan – da se kaže, eto on bi hteo ali je bolestan, pa se dobrovoljno povukao kako bi spasao našu demokratiju. Vidite koliko je divan, dajte njemu i njegovoj familiji pomilovanje za sve što su možda učinili. Mislim da će to biti varijanta koju će Demokrate pokušati da prodaju narodu preko medija, ali onda se postavlja pitanje ko će izaći Trampu i Vensu na crtu - smatra Malić.

Ipak, i da su se Demokrate odlučile na "fortifikaciju izbora", moraju da istaknu nekog kandidata. Da je Kamala Haris još u igri vidi se i po tome što Demokrate žele da odlože potpredsjedničku debatu.

Ako izbori u novembru budu pošteni, Tramp će iz njih sigurno izaći kao pobjednik jer ima toliku energiju i toliko je inspirisao glasače da se čak i veliki broj neopredijeljenih okreće na njegovu stranu. To će vam svaki pošteni analitičar javnog mnenja reći, zaključuje Malić.