latinica  ћирилица
18/07/2024 |  18:49 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Albanac sa KiM ubio srpskog policajca; U potragu za napadačem uključeni dronovi i helikopteri (VIDEO)

U Loznici je, noćas sat vremena iza ponoći, ubijen jedan policijski službenik MUP-a Srbije, a drugi teško ranjen.
Policija Srbije - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Policija SrbijeFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Na mjestu terorističkog napada policija je pronašla pasoš osumnjičenog.

Objavljena je i njegova fotografija.

U potrazi za napadačem su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije, dronovi i helikopteri. U akciji je i policija Srske.

Na području Bijeljine uhapšen je jedan od pomagača, a pretreseno je i nekoliko lokacija u Zvorniku i Banjaluci.

Noćas na graničnom prelazu u Loznici, prilikom redovne kontrole vozila ubijen je granični policajac Nikola Krsmanović, a njegov kolega Vjekoslav Ilić teško ranjen.

Ilić je trenutno stabilnog zdravstvenog stanja. U intenzivnoj potrazi za napadačem je više od 150 pripadnika brojnih jedinica MUP-a.

- Ovo je očigledan teroristički akt koji dolazi sa tzv. Kosova od strane albanskih struktura. Ovo ne može biti slučajno i zato će taj slučaj sigurno preuzeti i baviti se sa tim Tužilaštvo za organizovani kriminal, jer je riječ o napadu na policajce na dužnosti - rekao je Ivica Dačić, ministar unutrašnih poslova Srbije.

Na mjestu ubistva, policija je pronašla pasoš, koji su izdale privremene institucija samoproglašenog Kosova, na ime Hajrizi Artan, kao i njemačku ličnu kartu.

- Utvrđujemo da li je u pitanju ta osoba čija smo dokumenta pronašli ili je u pitanju njegov brat, koji je pobjegao iz zatvora sa Kosova i Metohije - dodao je Dačić.

Osumnjičeni za ubistvo, Artan Hajrizi negira sve.

Tvrdi da je u Njemačkoj, te da mu je brat Faton, ukrao dokumente.

Dačić je izjave osumnjičenog karakterisao kao klasičnu laž, unaprijed dogovorenu.

Naglašava da je riječ o organizovanom aktu.

Artanov stariji brat, Faton Hajrizi 6. jula, po deveti put, pobjegao je iz zatvora.

Sa samo 15 godina ubio je ruskog vojnika, pripadnika mirovnih snaga na Kosovu i Metohiji.

Zajedničkom akcijom MUP-ova Srbije i Srpske, u Bijeljini je uhapšen srpski državljanin, osumNjičen za transport ubice od Preševa ka Loznici, potvrdio je direktor policije Srpske Siniša Kostrešević.

- Policija Srpske, nastavlja potragu i pretrese u Banjaluci, Bijeljini i Zvorniku, nakon što je danas uhapšeno lice u Bijeljini koje je imalo ulogu u organizaciji transporta ubice policajca u Loznici i ranjavanja njegovog kolege. Zajedno sa kolegama iz Srbije, nastavlja se rad na utvrđivanju svih okolnosti koje su vezane za sami događaj i ulogu uhapšenog lica - istakao je Kostrešević.

Telegram saučešća porodici ubijenog policajca uputili su zvaničnici Srbije i Srpske.

Nastradali Nikola Krsmanović rođen je 6. marta 1990. godine, u MUP-u Srbije je od 2009. godine, a od 2012. do 2023. godine, bio je pripadnik beogradskog Odreda žandarmerije.