latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:04 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

U Srpskoj isplaćeni svi podsticaji za pšenicu - ratarima na računima više od devet miliona KM (VIDEO)

Poljoprivredni proizvođači predložiće Vladi Srpske formiranje Društva za osiguravanje poljoprivredne proizvodnje, jer pojedina osiguravajuća društva ne nude takvu vrstu usluge, izbjegavajući rizike. Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše 70 odsto premije za osiguranje. A danas su isplatili i više od devet miliona maraka podsticaja za pšenicu za 3.597 ratara, čime je u cijelosti isplaćena ova vrsta premije.
Žetva - Foto: RTRS
ŽetvaFoto: RTRS

Ovogodišnji agrarni budžet od 180 miliona maraka razvojnog je karaktera. U potpunosti je isplaćena premija za pšenicu - na račune ratara danas je uplaćeno više od devet miliona maraka. Do kraja avgustra trebalo bi da bude isplaćen i drugi dio podsticaja za kapitalne investicije.

- Prezadovoljni smo ovim agrarnim budžetom i to što je razvojnog karatktera i svi proizvođači, zadovoljni smo i raspodjelom ali ne i dinamikom -rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Za uspješno poslovanje poljoprivrednicima je značajno i osiguranje proizvodnje, koje resorno ministarstvo subvencioniše sa 70 odsto. Većina u Semberiji osigurava proizvodnju, ali problem je, kažu, što osiguravajuća društva neće da osiguravaju poljoprivredu od poplave i oluje. Premije osiguranja su im prihvatljive.

- Osiguranje je bilo 45 KM po hektaru i davali smo 10 odsto prilikom zaključivanja polise osiguranja, a poslije žetve ostatak. To je zaista bilo povoljno - istakao je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije. 

Poljoprivrednici su istakli da je BiH odlučila da bude uvozna zemlja i da nisu zadovoljni odnosom Savjeta ministara prema ovom sektoru. Stočarskom sektoru pravi problem i to što je sve manje klanica u BiH, a sve više mesa iz uvoza.

- Što se tiče resornog ministarstva mi smo prezadovoljni a nismo zadovoljni Savjetom ministara i želim da im kažem da se mora riješiti problem manjka klanica u BiH - poručio je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske.

Iz Privredne komore ukazuju na značaj domaće poljoprivredne i prehrambene proizvodnje zasnovane na domaćoj sirovini.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača, ministarstvu će predložiti i donošenje zakona o ograničavanju trgovačkih marži kada je riječ o repromaterijalu i drugim neophodnim stavkama za proizvodnju.