latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:18 | Autor: SRNA

Vulin: Rezolucija o Јasenovcu podgoričke skupštine može da smeta samo potomcima ustaša

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Rezolucija Skupštine Crne Gore o Јasenovcu može da smeta samo potomcima ustaša jer ne vole da ih kao članove EU podsjećaju na zločine njihovih djedova, ili potomcima jasenovačkih mučenika koji smatraju da se u Rezoluciji nigdje jasno ne kaže ko su zločinci, a ko žrtve.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/bs) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/bs)

Vulin je naveo da premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je predsjedniku Crne Gore Јakovu Milatoviću danas još jednom izrazio oštro protivljenje usvajanju ove rezolucije, može i sam da objasni kojoj grupi nezadovoljnih pripada, te dodao da potomak jasenovačkih mučenika nije.

- Ne razumijem kako je Rezolucija crnogorske skupštine o Јasenovcu prepreka dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Crne Gore, a rezolucija o Srebrenici je temelj dobrosusedskih odnosa između Srbije i onih koji su glasali za rezoluciju, a protiv Srbije. Uz još jednu bitnu razliku, u Јasenovcu je bio genocid, u Srebrenici nije - poručio je Vulin na mreži Iks.

Plenković je izjavio da je tokom susreta sa Milatovićem izrazio protivljenje usvajanju Rezolucije o Јasenovcu u Skupštini Crne Gore.

- Evropski put Crne Gore podrazumijeva poštovanje dobrosusjedskih odnosa - napisao je Plenković na društvenoj mreži Iks.