latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:18 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Orban: Radikalna eskalacija sukoba u bliskoj budućnosti

Vojni sukob u Ukrajini će "radikalno eskalirati" u bliskoj budućnosti, naveo je mađarski premijer Viktor Orban u danas objvaljenom izvještaju predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.
Viktor Orban  (Foto:EPA-EFE/NEIL HALL) -
Viktor Orban (Foto:EPA-EFE/NEIL HALL)

- Opšta je ocjena da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti - rekao je Orban u izvještaju poslije posjete Ukrajini i Rusiji.

Prema njegovim riječima, EU, SAD i Kina su globalni igrači sa sposobnošću da utiču na razvoj događaja u trenutnoj situaciji.

- Takođe, moramo da uzmemo u obzir Tursku kao važnog regionalnog igrača i kao jedinog uspješnog posrednika između Ukrajine i Rusije od izbijanja neprijateljstava 2022. godine - navodi se u izvještaju.

EU bi trebalo da ponovo otvori direktne linije komunikacije sa Rusijom uz zadržavanje sadašnjeg nivoa kontakata sa Ukrajinom, rekao je Orban.

- Uz održavanje sadašnjih političkih kontakata na visokom nivou sa Ukrajinom, potrebno je ponovno otvaranje direktnih linija diplomatske komunikacije sa Rusijom i obnavljanje direktnih kontakata u našoj političkoj komunikaciji - naveo je Orban u izvještaju.

On je dodao da je politika EU prema Ukrajini dovela do globalne izolacije transatlantske zajednice i gubitka uvažavanja od globalnog juga.