latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:29 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Košarac: Biće učinjeno sve da se zimski turizam adaptira na promjene klime

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas na Јahorini da će nadležne institucije u BiH u saradnji sa akademskom zajednicom učiniti što je potrebno kako bi se se sektor zimskog turizma adaptirao na klimatske promjene i postao otporan na njih.
Јahorina - Foto: SRNA
ЈahorinaFoto: SRNA

Na konferenciji za novinare nakon okruglog stola "Uticaj klimatskih promjena na zimski turizam - praksa BiH", Košarac je rekao da je ovo ministarstvo u saradnji sa Razvojnim programom UN pokrenulo studiju o tome kako klimatske promjene utiču, prije svega, na dužinu zimske turističek sezone na Јahorini i Bjelašnici.

- Smatramo da to može biti osnova za buduće zajedničko planiranje sa akademskom zajednicom, predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava, kako bi definisali šta je to potrebno da radimo u narednom periodu - precizirao je Košarac.

On je naveo da je danas promovisan projekat za koji će Globalni fond za zaštitu životne sredine izdvojiti dva miliona dolara u ovoj godini za čiste ekološke projekte na Јahorini i Bjelašnici, a u čiju će implementaciju biti uključeni UNDP i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Ističući odgovoran pristup institucija Republike Srpske i rukovodstva Olimpijskog centra "Јahorina" kada je u pitanju ova planina, kvalitet i kvantitet izgradnje na njoj, Košarac je rekao da se čini puno napora da Јahorina postane ekološka.

Podsjetio je da je pokrenut proces gasifikacije Јahorine i da postoje ideje da se uradi studija izvodljivosti izgrade toplane na gas na samoj planini.

Košarac je ukazao i na nedavnu prvu ekološku vožnju autobusa na vodonik do Јahorine, te da postoji ideja da se na Јahorini formira centar za meteorološki monitoring koji bi služio za prikupljanje podataka i njihovu komparaciju sa drugih područja.

Najavljeno je da će se studija "Uticaj klimatskih promjena na zimski turizam - praksa BiH" bazirati na kvantitativnim istraživanjima o uticaju klimatskih promjena na zimske turističke centre BiH, primarno Јahorinu i Bjelašnicu u pogledu pomjeranja početka zimske sezone, smanjenje snježnog pokrivača i dužinu trajanja zimske sezone.

Takođe u okviru studije eksperti će predložiti mjere da se minimizira negativnost klimatskih promjena, kao i načine za unapređenje ponude destinacija koje su predmet ove studije, a odnose se na ljetnu sezonu.