latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:56 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Vasiljević: Ranjeni policajac uspio da puca na napadača

Vjekoslav Ilić, policajac koji je ranjen kod Loznice, uspio je da puca na napadača ali ne zna da li ga je ranio, rekao je pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević.
Policija Srbije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Policija Srbije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Vasiljević, kojem je Ilić ispričao kako je došlo do napada, rekao je za RTS da posjetio ranjenog policajca, koji je u stabilnom stanju i svjestan.

- Vidjeli su "mercedes", tutinskih registarskih oznaka. Njima je to bilo sumnjivo, pošli su za vozilom, uključili svjetlosnu signalizaciju. Vozilo je stalo kilometar i po dalje. Policajci su izašli iz vozila i tražili lična dokumenta, bila je to rutinska kontrola - naveo je Vasiljević.

On je dodao da su vozač i suvozač dali lična dokumenta i da su policajci, poštujući pravila, zahtijevali da izađe jedno lice, suvozač, a da je drugo lice ostalo u vozilu.

- Suvozač je izašao, lice se ponašalo uobičajeno u smislu gestikluacije, bilo je nasmijano, policajac Ilić je bio sa lijeve strane, u zoni vozača da bi ga držao pod kontrolom. Neposredno poslije početka kontrole lica začuli su se pucnji, to je bilo u zadnjem dijelu vozila - ispričao je Vasiljević.

On je dodao da je napadač opalio nekoliko metaka ka Iliću i da ga je pogodio u desno rame.

- Kako sam kaže, vrlo teško, ali je uspio da repetira pištolj i uputio nekoliko hitaca prema tom licu - naveo je Vasiljević.

Nema informacije da li je napadač ranjen.

Ilić je rekao da napadač nije znao ili nije htio da govori srpski jezik.

Na licu mjesta policija je pronašla pasoš osumnjičenog, izdat od privremenih prištinskih institucija na ime Hajrizi Artan, objavljena je i njegova fotografija, međutim, još se provjerava da li je to pravi identitet napadača.

Vasiljević je naveo da ima dosta nelogičnosti u iskazu koju je dao Artan u Njemačkoj.

Vasiljević je rekao da policija Srbije intenzivno sarađuje sa mnogim policijama u regionu, a u kontaktu su i sa Euleksom, kao i da su kontaktirali njemačku policiju.

- Na osnovu podataka koje smo imali na licu mjesta, odnosno njemačke lične karte, kontaktirali smo preko Interpola i njemačku policiju, i dobili odgovore, ali MUP je poslao novi upit gdje tražimo da nam se razjasne okolnosti i potvrdi ono što su objavili mediji - naveo je Vasiljević.

Hajrizi Artan se javio njemačkim vlastima u Hanoveru i tvrdi da mu je brat Faton ukrao pasoš. Faton Hajrizi je, inače, od 6. jula odbjegli zatvorenik iz zatvora Smrekovnica kod Vučitrna.

On je u zatvoru bio zbog ubistva ruskog vojnika 2000. godine, ali i drugih teških krivičnih djela, kao što je ranjavanje policajaca na Kosovu i Metohiji.