latinica  ћирилица
19/07/2024 |  08:25 ⇒ 08:25 | Autor: TANЈUG

Najveći rast broja milionera u Vijetnamu i Kini, pad u Nigeriji, Brazilu i Rusiji

Najveći rast broja milionera na svijetu u posljednjih deset godina zabilježio je Vijetnam, od evropskih zemalja u prvih deset ušle su Malta i Monako.
Vijetnam, zastava (foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH - ilustracija) -
Vijetnam, zastava (foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH - ilustracija)

Najveći pad, kada je riječ o broju milionera, bilježi Nigerija i to za 48 odsto, a slijede Brazil i Rusija sa 28, odnosno 26 odsto.

SAD, bez obzira na to što su se našle na devetom mjestu sa rastom od 62 odsto i dalje zauzimaju prvo mjesto na svijetu sa skoro 5,5 miliona milionera.

Vijetnam, čija je ekonomija u usponu kao i u Kini i Indiji, uz rast od 98 odsto danas ima 19.400 milionera, navodi Visual capitalist koji precizira da izvještaj prati pojedince koji posjeduju likvidno uložno bogatstvo od milion dolara ili više.

Cifre su, kako dodaju, zaokružene na najbližih stotinu i predstavljaju stanovnike svake zemlje do decembra 2023. godine.

Indija i Kina su za posljednjih deset godina dobile stotine hiljada novih milionera, učvršćujući svoje pozicije glavnih igrača u globalnom bogatstvu.

Kina u kojoj je broj milionera porastao za 92 odsto danas ih ima više od 860.000, a Indija, uz rast od 85 odsto, ima 326.000 milionera.

Mauricijus, koji je na trećem mestu liste zemalja sa najvećim brojem rasta milionera, iza Indije i Vijetanama, danas ih ima 5.100, uz rast od 87 odsto.

Na petom mestu su UAE, gde uz rast od 77 odsto ima 116.500 milionera. Slijede Malta i Monako, pa Singapur.

Malta je zabilježila rast od 74, a Monako od 68 osto i danas te dvije zemlje imaju 10.000, odnoso 15.000 milionera.

Na devetom mjestu su SAD koje se uprkos rastu od 62 odsto mogu pohvaliti najvećim brojem milionera na svijetu.

Kina se približava cifri od milion milionera, postajući tek druga zemlja koja se primakla toj ljestvici, koju su jedino preskočile SAD.

Na desetom mestu je Novi Zeland sa rastom ispod 50 odsto i ukupnim brojem od 56.100 milionera.

U Evropi najviše milionera imaju Švajcarska, Portugal, Italija, Francuska, Njemačka, Grčka i Velika Britanija, koja je zabilježila pad i danas ih ima 602.500.

Sve te evropske zemlje koje bilježe rast milionera rangirane su do 22 mjesta.

Јužnoafrička Republika bilježi pad milionera za 20 odsto, Velika Britanija za osam odsto, a Јapan i Hong Kong za oko pet odsto.

U Evropi, najveći broj milionera ima Njemačka - 806.000, koja se ozbiljno približila drugoplasiranoj Kini.

Afričke zemlje poput Nigerije i ЈAR zabilježile su pad broja milionera, dijelom zbog emigracije i ekonomske nestabilnosti.