latinica  ћирилица
19/07/2024 |  08:33 ⇒ 10:12 | Autor: RTRS

Nuždić: Srpska strana daje pijetet svim žrtvama, druga strana to godinama ignoriše (VIDEO)

Srpska strana daje pijetet svim žrtvama, druga strana to godinama ignoriše, rekao je Viktor Nuždić, direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Viktor Nuždić - Foto: RTRS
Viktor NuždićFoto: RTRS

- Ni jednom nismo omalovažavali bilo čiju žrtvu. Podrinje je etnički očišćeno od Srba. Prva žrtva je građanskog rata je stari svat na Baščaršiji u Sarajevu, a prvi masovni zločin u Sijekovcu kod Broda nad srpskim civilima. Kada to shvate, da se ginulo i na drugoj strani, možemo imati opušteniju retoriku - poručio je Nuždić. 

Nuždić se osvrnuo i na zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

- NDH je imala strašnu politiku da istrijebi naš narod. To je jedina država na svijetu koja je imala koncentracione logore za djecu u Јastrebarskom i Sisku. Tragično je da su preživjelu djecu sa Kozare oblačili u ustaške uniforme, tjerali ih da pjevaju ustaške koračnice, i onda su ih opet na kraju ubili - poručio je Nuždić.

On je poručio da baš zato potreban institucionalni pristup.

- Nažalost, komunizam je ostavio neizbrisiv trag kada je u pitanju kultura sjećanja. Pod krilaticom "bratstva i jedinstva" zasluge su pripadale svima, a najviše su stradali Srbi. I od Ustaša, i od Nijemaca, Italijana, Handžar divizija, balista, a nažalost i u batoubilačkom ratu između svoja dva oslobodilačka pokreta. Svijest se polako budi. Mi nemamo tačne podatke, ali procjena je da je na prostoru NDH stradalo oko 74.000 djece, što je strašna brojka - rekao je Nuždić. 

Danas će u Gornjem Јelovcu kod Prijedora biti obilježen Dan sjećanja na djecu ubijenu tokom genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH-a.