latinica  ћирилица
19/07/2024 |  10:44 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

UŽIVO - "Kraudstrajk" izazvao probleme na IT mrežama širom svijeta - obustava letova, pogođeni IT sistemi OI u Parizu (FOTO/VIDEO)

Širom svijeta prijavljeni su problemi i prekidi u IT mrežama u vladinim institucijama, bankama, telekomunikacionim kompanijama, medijima, medicinskim ustanovama, avio-kompanijama. Probleme je najvjerovatnije izavao neispravan program kompanije "Kraudstrajk" zbog koga su smetnje na IT mrežama naterale avio-kompanije na odlaganje letova, zaustavljeni su vozovi, pojedini mediji nisu mogli da emituju program, banke imaju smetnje u poslovanju a neke bolnice su primorane da odlažu operacije.
Problem IT sistema, odloženi letovi (foto:  EPA-EFE/ROBIN UTRECHT) -
Problem IT sistema, odloženi letovi (foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT)

11.42 - Zaustavljena polijetanja na londonskom Hitrou, pojedine kompanije čekiraju putnike

Јedan od najvećih svjetskih aerodroma, londonski Hitrou, odlaže polIJetanja zbog problema na čekiranju putnika. Pojedini aerodromi u Njemačkoj rade čekiranje putnika manuelno, dok aerodrom u Dubaiju kaže da im se sistem polako podiže.

11.39 - Er Srbija saopštila je da se danas očekuju izvjesna odstupanja od planiranog reda letenja, pošto su se globalni tehnološki problemi sa softverom koji su pogodili avio-kompanije, banke i medije širom svijeta odrazili i na rad pojedinih aerodroma do kojih leti Er Srbija.

11.25 - Rusko ministarstvo za digitalni razvoj nije dobilo nikakve prijave o kvarovima u računarskim sistemima na aerodromima u Rusiji u vezi sa problemima u radu Mikrosoft programa, saopštila je pres služba tog ministarstva.

10.58 - Ministar saobraćaja Hrvatske Oleg Butković rekao je kako je globalnim tehničkim problemima pogođena i Hrvatska kontrola letova.

Trenutno ima problema u radu Centralnog zdravstvenog informacijskog sistema Hrvatske (realizacija eRecepata, eUputnica) . Intenzivno radimo na otklanjanju, objavljeno je na stranicama CEZIH-a.

10.43 - Zbog problema na nekim aerodromima karte se ispisuju ručno.

10.42 - Komitet Olimpijskih igara u Parizu saopštio je da je njihov informacioni sistem pogođen globalnim tehničkim problemima.

10.40 - Aerodrom "Šeremetjevo" radi bez problema, sva polijetanja i slijetanja se odvijaju po planu.

10.38 - Globalni prekid u radu "Vindouza" nije se odrazio na rad ruskih nuklearki, "Rosenergoatom" radi na nezavisnom softveru koji je zamenio uvozni, saopšteno je Sputnjiku iz koncerna.


10.37 - Predstavnici aerodroma u Hamburgu su saopštili su ovim problemima najviše pogođene kompanije: "Јurovings", "Rajaner", "Turkiš erlajns" i "Veling".

10.30 - "Lufthanza": Kompanija je u izvjesnoj mjeri pogođena globalnim tehničkim problemima, moguća su odlaganja i pojedinačna otkazivanja letova.

----------------------

Oglasio se Majkrosoft o padu sistema

Kompanija Majkrosoft saopštila je da preduzima "akcije na ublažavanju" problema koje su prijavili korisnici, zbog koga je u kompanijama i bankama širom svijeta došlo do tehničkih problema i prekida u funkcionisanju.

Kompanija Amerikan erlajns navela je za Bi-Bi-Si da je zasad zabranjeno polijetanje njihovih aviona, kao i da je u kontaktu sa onima koji su u vazduhu.

Prema navodima kompanije, uzrok problema je firma za IT bezbjednost Crowstrike koja utiče na više operatera.

Australija je posebno teško pogođena. Niz australijskih kompanija, banaka, medija i avio-kompanije prijavilo da su izloženi masovnom sajber napadu.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da su svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija – uključujući Delta, Јunajtid i Amerikan erlajns, obustavljeni zbog problema u komunikaciji.

Problemi su zabilježeni u računarskim sistemima na aerodromima i u Јapanu, Indiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, SAD, Njemačkoj, Španiji.

Јapanski aerodrom Narita, koji se nalazi oko 60 kilometara od Tokija, saopštio je da avio-kompanije JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Ekpress i Spring Japan imaju problema sa svojim sistemima.

Aerodrom u Nju Delhiju saopštio je da su neke njegove usluge privremeno pogođene nakon problema u računarskom sistemu.

Vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, zaustavljen je do 9 sati po srednjeevropskom vremenu.