latinica  ћирилица
19/07/2024 |  11:13 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Otežani uslovi rada zbog pada u IT sektoru u cijelom svijetu; U Domu naroda hitna sjednica o budžetu

U Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u toku je hitna sjednica, na kojoj prisustvuju svi delegati SNSD-a. Iako je danas u Službenom glasniku BiH objavljena odluka Centralne izborne komisije BiH o petom delegatu iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, prema kojoj mjesto pripada Nenadu Vukoviću iz PDP-a, a ne Snježani Novaković Bursać iz SNSD-a, Vuković se ipak, ne može pojaviti na hitnim sjednicama dok ne položi zakletvu.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Prema procedurama, Vuković će prisustvovati na prvoj narednoj redovnoj sjednici na kojoj bi prvo trebalo da položi zakletu.

Republika Srpska ne prihvata odluku CIK-a i smatra da je Narodna skupština Republike Srspke jedina relevantna za izbor srpskih delegata u Dom naroda PS BiH, te da je sve ostalo politički projekat kršenja prava Srpske i srpskog naroda i rušenje i Ustava i Izbornog zakona BiH.

S druge strane, već više od tri mjeseca se ne održavaju redovne sjednice Doma naroda, jer je Želimir Nešković, delegat SDS uputio inicijativu da se na dnevnom redu nađe Zakon o Ustavnom sudu, pa od tada bošnjački delegati ne dolaze na sjednicu i blokiraju rad Doma naroda.

Zato je i upitno kada će biti održana redovna sjednica i pitanje je da li će uopšte biti održana.

U Domu naroda PS BiH otežani su uslovi rada zbog pada u IT sektoru koji je jutros zhvatio cijeli svijet, što utiče i na dinamiku rada delegata u Domu naroda koji raspravljaju o ovogodišnjem budžetu.

Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici danas bi trebao da razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu po hitnom postupku.