latinica  ћирилица
19/07/2024 |  11:39 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Potpisan Memorandum Srbije i EU o strateškim sirovinama; Vučić: Ponosan sam; Šolc: Dosta razloga za projekat Јadar (VIDEO)

Njemački kancelar Olaf Šolc prisustvuje Samitu o strateškim sirovinama u Beogradu. Do najvišeg stepena moraju da se poštuju standardi zaštite životne sredine, a naše je da budemo pouzdan partner Nemačkoj i EU u lancu proizvodnje litijuma i baterija, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić, Šolc i Šefčovič (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Vučić, Šolc i Šefčovič (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

Kancelar Šolc izjavio je da ima dosta razloga za realizaciju projekta Јadar u Srbiji. Potpisan Memorandum o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Vučić: Ponosan sam na ono što smo danas započeli

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ponosi onim što je danas započeto.

- Ovaj dan me ispunjava velikom nadom za našu zemlju. Ovo će biti prekretnica i velika promjena i kvantni skok u budćnost Srbije - istakao je Vučić.

Potpisan memorandum EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama

Memorandum o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima potpisan je  u Beogradu između Srbije i EU u prisustvu predstavnika Srbije Aleksandra Vučića i njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Memorandum o razumevanju o kritičnim sirovinama između EU i Srbije, potpisali su u Palati Srbija ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

Šefčovič: Srbija će zauzeti centralno mjesto u najvažnijim strateškim lancima vrijednosti

Potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je da će Srbija zauzeti centralno mjesto u najvažnijim strateškim lancima vrijednosti.

Šefčovič je rekao da će 19. jul ući u knjige istorije kao veliki dan za ekonomiju Srbije, zato što danas Srbija postaje zemlja koja pravi korake napred da zauzme centralno u evropskoj ekonomiji.

Kako je naveo, Srbija će zbog tog projekta napredovati i postati jako važna zemlja i istakao da će ovim projektom ojačati srpska privreda.

Dodao je da će se ovim projektom ojačati srpska privreda. Šefčovič je rekao da postoje razlozi za uspjeh i za važnost ovog projekta.

- Želio bih da podvučem zašto su predsjednik Vučić i kancelar Šolc postavili stav prema ovim ljudima. Apsolutno sam uvjeren da će Srbija u ovom projektu napredovati ka važnim ciljevima - naveo je on.

Šolc: Ima dosta razloga za projekat Јadar

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da mu je drago što u Beogradu vidi veliki broj predstavnika tržišta sirovina koji su uključeni u projekat iskorišćavanja mineralnih sirovina i istakao da ima dosta razloga za realizaciju projekta Јadar u Srbiji.

- Ovo je važan trenutak, da bi se razgovaralo o znatnom potencijalu projekta Јadar. Veliki broj ljudi je neumorno radio na tome da to danas sve bude moguće i zahvalio bih se na zalaganjima za angažovanje, na marljivosti. Samo na taj način je bilo moguće da se sastanemo danas i da možemo razgovarati - rekao je Šolc.

Kako je rekao, ima dosta razloga za ovaj projekat i to je po njegovom mišljenju dobar projekat za Srbiju.

- On stvara nove potencijale lanca vrijednosti, obezbjeđuje mogućnosti za stvaranje radnih mjesta, ne samo kada je riječ o rudarstvu, nego i u drugim koracima prerade, povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti, koja mora raditi bez emisije ugljen - dioksida. Dakle, riječ je o prekretnici za mobilnost u budućnosti - rekao je Šolc i istakao da će sve biti urađeno po najvišim ekološkim standardima.

Prema njegovim rečima, ključno je da se unaprijedi električna mobilnost, a litijum je nezamenjiva sirovina za tako nešto.

- Litijum nam je potreban, i to je prva poruka za tranziciju mobilnosti. Baterije su ključne kada je riječ o električnoj mobilnosti i u tome. Litijum igra veoma važnu ulogu, kao što je do sada igrala nafta. Mi međutim ne sagorijevamo ovu sirovinu, nego ćemo je koristiti za dugotrajnu budućnost - istakao je njemački kancelar.