latinica  ћирилица
19/07/2024 |  11:52 | Autor: SRNA

Savić bošnjačkim političarima: Unitarna BiH je nemoguća misija

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić izjavio je da Denisa Bećirovića jedino u Velikoj Britaniji i Njemačkoj još mogu doživjeti ozbiljno, jer u njemu vide dobrog saradnika za ostvarivanje svojih planova na ovom prostoru, koji su uvijek bili antisrpski i kolonijalni.
Bojan Savić - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan SavićFoto: Ustupljena fotografija

- Naravno da njima ne odgovara da se bilo šta pita narod koji ima karakter, hrabrost i smjelosti da odbije sve što je nelegalno i nedopustivo, a što oni izričito traže. Bošnjaci su pristali na podaništvo Amerikancima, Nijemcima, Britancima i zato uživaju njihovu podršku, a istina je da su tim svojim aktivnostima protiv Srba prodali budućnost vlastitog naroda i sve dali u ruke strancima - istakao je Savić.

On je naglasio da će se podaništvo bošnjačkog političkog korpusa, samo zarad ličnog interesa, nažalost, obiti o glavu njihovog vlastitog naroda, jer je i njima stalo da žive normalno, da o njihovoj sudbini ne odlučuju stranci, već domaći izabrani politički predstavnici razgovorom sa predstavnicima Srba i Hrvata ne bi li BiH konačno krenula naprijed, a oni mogli normalno da žive i rade.

- To što Bećirović obilazi svijet na račun građana Republike Srpske i FBiH, i radi sve protiv Republike Srpske i srpskog naroda samo potvrđuje da ne treba da živimo zajedno. Njegova opsjednutost Svesrpskom deklaracijom i bratskim i neraskidivim vezama srpskog naroda je rezultat njegove duboke mržnje - naglasio je Savić.

On je ukazao da se od takve ličnosti ne može čuti kako će BiH napredovati, niti ima ideju kako se to postiže, ni kako se BiH kroz diplomatiju može pozicionirati, ali zato se može napisati dobra knjiga o svim njegovim pokušajima "odbrane" BiH od raznoraznih imaginarnih, samo njemu znanih, neprijatelja i spašavanju propale države.

- Ono što možda Bećirović, nedorastao poziciji na kojoj se nalazi, još nije shvatio, jeste da zahvaljujući njemu ne postoji nijedna zemlja koja ne zna da se BiH raspada. Njegovi očajnički pokušaji da zemlje priznaju suverenitet BiH, govore da ga ona nema, iako se on stalno na taj suverenitet poziva. Toliko o njegovoj stalnoj kontradiktornosti u želji samo da nešto priča. Nama u Republici Srpskoj, negdje i odgovara da bude tu gdje jeste, takav kakav jeste, a sposoban nije, da kaže onima do kojih možda nismo došli da BiH nema pomoći. Kad stranci vide ko BiH brani, mislim da se i oni smiju - naglasio je Savić, dodavši da zato nije ni čudo kada čujemo da pojedini stranci kažu "teško zemlji koju ovakvi kao Bećirović brane od nečega, a ni on sam ne zna od čega".

On je ocijenio da u BiH svi treba da se drže Ustava i Dejtona, gdje sve jasno piše, sjednu za sto i razgovaraju, ako žele da BiH ima budućnost, u suprtonom sve je upitno.

- Bošnjaci su davno, uz pomoć raznih legalnih i nelegalnih visokih predstavnika, izašli iz tog okvira, a ako zaista žele dejtonsku BiH, koju stalno ruše u želji da stvore unitarnu, što je nemoguća misija, neka se vrate Dejtonu i Ustavu. BiH je, prije svega, potrebno poštovanje Ustava i zakona, a ne uplitanje stranaca i trčanje kod tamo nekog Kristijana Šmita prvom prilikom kad ne dobiju šta hoće.

U zajednici se pita svaka strana, i koliko god Bećirović plakao i tužakao Srbe strancima, on mora to da prihvati, kao i činjenicu da je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta i da nije njegova, kao što nije ni bošnjačka. Zbog neodgovornosti bošnjačkih političara i njihovog kršenja Ustava i Dejtona na svakom koraku, svi zajedno smo zarobljeni. Srbi žele da bude dobro i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima. Nama nije bolje ako je loše nekome u Federaciji, niti želimo Bošnjacima ono što njihovi političari žele Srbima - poručio je Savić.

On je ukazao da u BiH može biti dobro svima samo ako se u njoj lijepo osjećaju i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, a sve drugo je propast i tapkanje u mjestu već skoro 30 godina.

- Kako god budućnost izgledala, bitno je da radimo na unapređenju odnosa i mi ne odbijamo razgovor. Želimo saradnju sa svima, pa i sa Bošnjnacima, a na njima je da i oni pokažu isto. Tužakanje, trčanje pod skute strancima, sila, prijetnja i zveckanje oružjem nikome ništa nije dobro donijelo, a evo vidimo ponajmanje Bošnjacima. Zato ih pozivam da se urazume, pokažu odgvornost, ostave se zapaljive retorike i da konačno počnemo da razgovaramo.

A, što se tiče Bećirovića, njega ionako niko ništa i ne pita, niti shvata ozbiljno. On je jedan u nizu propalih političara koji je, zloupotrebljavajući trenutnu poziciju na kojoj se nalazi, ostvario dječačaki san da se uputi na put oko svijeta, ali na tuđi račun, u ovom slučaju stanovnika BiH, ali sa jednim jedinim ciljem da on bude taj koji će dosanjati san Alije Izetbegovića o unitarnoj BiH, šireći laži o Srbima. Potpuno nebitan lik, ostrašćeni srbomrzac kojeg je mržnja prema svemu srpskom i trčanje pred noge strancima potpuno uzela pod svoje da je potpuno izgubio kontrolu nad samim sobom. Žalosno! - zaključio je Savić.