latinica  ћирилица
19/07/2024 |  12:17 ⇒ 12:32 | Autor: TANЈUG

Šefčovič: Sporazumi će otvoriti vrata najvećim stranim investicijama u istoriji Srbije

Potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je da će sporazumi koji su danas potpisani dodatno istaći partnerstvo između EU i Srbije i istakao da će oni otvoriti vrata najvećim stranim direktnim investicijama u istoriji Srbije.
Maroš Šefčovič (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Maroš Šefčovič (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

- Govorimo o istorijskom danu za Srbiju, kao i za Evropu - rekao je Šefčovič, nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, koji je on potpisao u ime EU.

Istakao je da je potpisivanjem Memoranduma i Srbija i EU već dokazuju da već žive u eri čiste tehnologije.

On je čestitatao predsjedniku Vučiću i Srbiji na, kako je rekao, inicijativi koju predvode po pitanju sirovina, baterija i električnih vozila, a zahvalio je i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu na podršci u toj oblasti i podsjetio na veliki broj evropskih kompanija koje su učestvovale u potpisivanju sporazuma danas.

- Oni su zaista 'krem de la krem' onoga što možete da dobijete u Evropi, a to su najbolje kompanije, najodgovornije firme, koje ispunjavaju obaveze socijalne korporativne politike - poručio je Šefčovič.

Podsetio je da je EU već glavni investitor i trgovinski partner Srbije i ocijenio je da će nakon potpisivanja Memoranduma i sporazuma još veći broj evropskih kompanija doći da radi u Srbiji i da će stvoriti visoko kvalitetne poslove i da će poštovati najviše ekološke standarde.

Šefčović je naveo da će ovaj projekat da podstakne još dublju i obimniju saradnju srpskih kompanija i evropske industrije, navodeći da je Srbija dio alijansi čiji su predstavnici danas u Beogradu.

- Ove inicijative okupljaju na stotine industrijalaca, inovatora i više od 80 kompanija zajedno razmjenjuje znanja i prakse, koje će dijeliti sa srpskim kolegama. Ovaj projekat će donoketi veliki uspeh i to ne samo velikim kompanijama nego i manjim kompanijama u Srbiji - rekao je on.

Šefčović je izrazio očekivanje da će Evropska akademija za baterije početi da sarađuje sa Srbijom.

Evropska akademija za baterije ima za cilj da koordinira aktivnosti prekvalifikacije i usavršavanja na evropskom nivou i realizuje visokokvalitetno osposobljavanje u svim državama članicama.

- Siguran sam da naša akademija za baterije koja radi za EU može da počne da radi ovdje u Srbiji - rekao je Šefčovič.