latinica  ћирилица
19/07/2024 |  12:25 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Usvojen budžet BiH u iznosu od 1,35 milijardi KM; Amidžić: Budžet dovoljan za normalno funkcionisanje (VIDEO)

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnoj proceduri usvojen je budžet BiH za 2024. godinu u iznosu od 1,35 milijardi KM.
Dom naroda PS BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Dom naroda PS BiHFoto: Ustupljena fotografija

Za usvajanje Budžeta je glasalo osam delegata, a šest je bilo protiv.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je na sjednici Doma naroda parlamenta BiH, obrazlažući ovogodišnji Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, da budžetski okvir iznosi 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više od prošlogodišnjeg, i da će svi budžetski korisnici imati dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje.

Amidžić je objasnio da je Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara ove godine dobilo umanjen budžet, jer je u prošlogodišnjem ostao 31 milion KM neutrošenih sredstava.

On je podsjetio da je budžet u BiH svega dva puta na vrijeme usvojen i da se uvijek ulazilo u privremeno finansiranje i da je to stvar složenih političkih odnosa u BiH.

- Nisam zadovoljan strukturom budžeta, on je stvar političkog dogovora - rekao je Amidžić.

On je u obrazloženju naveo da je napravljena mala izmjena u predloženom budžetu i da je Memorijalnom centru u Srebrenici povećan iznos za 100.000 KM.

On je naveo i da je kroz novi budžet uokvireno još milion KM za rješavanje problema klimatizacije u zgradi zajedničkih institucija.

Amidžić je dodao da je uredna otplata spoljnog duga BiH i da je ovim Prijedlogom budžeta za finansiranje spoljnog duga planirano 1.430.000.000 KM, i to Federacija BiH 940 miliona KM, Republika Srpska 470 miliona KM, Brčko distrikt oko 16 miliona KM i zajedničke institucije pet miliona KM.

- Plan rasta nije u budžetu jer nije još odobren i operativan, ne zna se ko će biti krajnji korisnici - rekao je Amidžić.

Podsjećamo, u utorak je Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet i on sada stupa na snagu.