latinica  ћирилица
19/07/2024 |  13:03 | Autor: TANЈUG

Šolc završio posjetu Srbiji, ispratio ga premijer Vučević

Njemački kancelar Olaf Šolc završio je danas posjetu Srbiji, a na aerodromu ga je ispratio premijer Srbije Miloš Vučević. Šolc je sa delegacijom doputovao je sinoć u posjetu Beogradu, gdje ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić i Šolc (foto:  TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Vučić i Šolc (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

Njemački kancelar je tokom posjete Srbiji sa predsjednikom Srbije razgovarao o evropskom putu Srbije, političkim odnosima, razvoju naše ekonomije.

Takođe, Šolc je prisustvoivao i potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama i Pismu o namjerama da se u Srbiji formira cijeli vrijednosni lanac.

Nakon potpisivanja on je najavio da je projekat "Јadar" dobar za Srbiju i za ekonomsku perspektivu razvoja, ne samo za Srbiju već i za cijeli region, ističući da će se poštovati najviši standardi kada je riječ o zaštiti životne sredine, kao i da će sporazum između Evropske komisije i Srbije jačati saradnju u snabdijevanju sirovinama.

- Evropska komisija i Srbija su upravo potpisali važan sporazum koji će jačati našu saradnju u snabdijevanju sirovinama. Drugi su takođe sklopili sporazum koji se bavi ovim razvojem - kompanije koje će biti uključene u to, kao i finansijske institucije - rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da je riječ o važnom evropskom projektu, navodeći da je neophodno da Evropa ostane suverena u svijetu koji se mijenja i ne bude zavisna od drugih, zbog čega treba da se otkriju novi izvori sirovina.