latinica  ћирилица
19/07/2024 |  13:12 | Autor: TANЈUG

U Sjevernoj Makedoniji i dalje aktivno 13 požara; Balkanska solidarnost na djelu

Na teritoriji Sjeverne Makedonije u proteklom danu i noći, od 28 otvorenih požara i dalje je aktivno 13, dva su lokalizovana, a četiri su pod kontrolom, saopšteno je danas iz Centra za upravljanje kriznim situacijama.
Požari u Sjevernoj Makedoniji (foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Požari u Sjevernoj Makedoniji (foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Požari su aktivni u opštinama Čaška (2), Veles, Rosoman, Studeničani, Štip (2), Makedonski Brod (2), Probištip, Bitolj, Prilep i Dolneni.

Borba protiv vatrene stihije u cijeloj zemlji nastavlja se nesmanjenim intenzitetom, uz maksimalno angažovanje svih raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa na njihovom suzbijanju.

Prema pisanju skopske Nove Makedonije, ono što je ostavilo snažan utisak na makedonske građane jeste nesebična pomoć susjednih zemalja, koje su, iako su i same suočene sa visokim rizikom od izbijanja požara zbog visokih temperatura koje su zahvatile Balkan, bez rezerve poslale avione i helikoptere u pomoć.

Na prvi poziv, dodaju, pomoć je stigla iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, ali i iz Turske i Rumunije, piše skopski dnevnik o balkanskoj solidarnosti na djelu u tekstu pod naslovom "Teškoća stvara prijatelje".

Brza reakcija prijateljskih zemalja nesumnjivo je, ističu, doprinijela da se dobar dio požara stavi pod kontrolu, što bi bilo nemoguće bez angažovanja aviona koji su stigli iz susjedstva.