latinica  ћирилица
19/07/2024 |  13:38 ⇒ 13:47 | Autor: RTRS

Bodiroga: Uvažiti mišljenja lokalnih zajednica za geološka istraživanja

u Republici Srpskoj moraju uvažiti mišljenja lokalnih zajednica za eventualne koncesije na geološka istraživanja i mora se dobiti saglasnost zajednice u kojoj se nalazi sam istražni proces, rekao je na konferenciji za novinare poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ognjen Bodiroga.
Konferencija za novinare - Foto: Ustupljena fotografija
Konferencija za novinareFoto: Ustupljena fotografija

Poslanik SDS-a u parlamentu Republike Srpske Milan Kasapović rekao je da je prije mjesec dana od lokalnih predstavnika SNSD-a u Tesliću bio kritikovan, uz prijetnju krivičnom prijavom, zbog izjave da će se na području ove lokalne zajednice u narednom periodu voditi intenzivna geološka istraživanja, te da postoji mogućnost potencijalnih otvaranja rudnika.

On je apelovao i na lokalne zajednice i na Vladu Republike Srpske da moraju imati sluha za potrebe građana i da mišljenje i zdravlje naroda mora biti prioritet u odlučivanju da li će u nekoj lokalnoj zajednici biti vršena eksploatacija ili neće.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić smatra da Republika Srpska treba da bude opreznija sa rudarstvom i da ispred politike ide struka, te da se kaže za neke projekte šta je realno, a šta nije.