latinica  ћирилица
19/07/2024 |  13:38 | Autor: TANЈUG

Otklonjen glavni uzrok globalnog IT prekida

Kompanija Majkrosoft saopštila je da je osnovni uzrok globalnog prekida rada IT mreža otklonjen, ali da problemi i dalje utiču na pojedne aplikacije i usluge Office 365, prenosi Rojters.
Mikrosoft  (Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER) -
Mikrosoft (Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER)

Kompanija za sajber bezbjednost Kraudstrajk sa sjedištem u Njujorku saopštila je, povodom navoda da je ona krivac za globalne probleme u IT sektoru zabilježene danas u čitavom svijetu, da radi aktivno sa klijentima pogođenim defektom koji je otkriven u jednom apdejtu za domaćina Windows.

Dodaje se da je problem lociran, izolovan i da se radi na sanaciji, a korisnici su upućeni na portal za podršku ove firme radi daljih informacija.

Australijska vlada, švajcarska kancelarija za sajber bezbjednost i mnoge druge kompanije koje su danas pogođene problemima u IT sektoru vjeruju da je uzrok kvara softver "Falcon Sensor".

Greška Kraudstrajka uzrokuje pad Majkrosoftovog operativnog sistema Windowsi prikazivanje plavog ekrana, neformalno poznatog i kao "plavi ekran smrti", prenio je Rojters.

Podsjećamo, Širom svijeta prijavljeni su problemi i prekidi u IT mrežama u vladinim institucijama, bankama, telekomunikacionim kompanijama, medijima, medicinskim ustanovama, avio-kompanijama.