latinica  ћирилица
19/07/2024 |  15:02 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Hidroelektrana "Dabar" gradi se planiranom dinamikom (FOTO/VIDEO)

Radovi na Hidroelektrani "Dabar", najvećem elektroenergetskom objektu u Reublici Srpskoj ali i u BiH u posljednjih više od 30 godina-odvijaju se planiranom dinamikom. Projekat hidroelektrane instalirane snage 159 megavata, vrijednosti je 661 milion maraka.H idroelektrana bi u sistemu Elektorpivrede Srpske trebala biti 2027.godine.
Radovi na izgradnji hidroelektrane "Dabar" - Foto: RTRS
Radovi na izgradnji hidroelektrane "Dabar"Foto: RTRS

U punom zamahu su radovi na prioritetnim tačkama buduće Hidroelektrane "Dabar" - iskop brane Pošćenje, radovi na nasipu Grebak i na budućoj zgradi mašinskog postrojenja.

- Vrši se iskop na lijevom i desnom boku brane, sastojaće se od tri prelomna polja. Brana pravi akumulaciju od 63 miliona kubika vode zajedno sa još dva nasipa - rekao je mašinski inženjer HE "Dabar" Marko Perućica.

- Težak je teren, jer ima puno stijene i proslojaka gline. Tako da je dosta zahtjevno - rekao je direktor projekta ispred Integral inženjeringa Filip Јelaš.

Na iskpopu za mašinsku zgradu, trenutno je angažovano 100 radnika kineske Kompanije „Gezuba grup“ i 30 domaćih radnika. Pripremaju se betonara, magacin i ostala postrojenja. Radnici iz Kine već su poznati kao uspješni izvođači radova na najvećim branama u svijetu.

- Od osam najvisočijih brana, oni su izgradili četiri najvisočije brane u svijetu - naveo je rukovodilac nadzorne službe Srđana Vujadinović.

- Trenutno je sada ovdje 100 kineskih radnika ovdje, a biće ih oko 180, a biće angažovano preko 300 lokalnih radnika na projektu. Težak je, trenutno postoji jedan problem vezano za dizajn ali nadamo se da će to uskoro biti riješeno - izjavio je zamjenik generalnog direktora Kompanije "Gezuba grup", Kina Rang Јan Bing.

Rukovodstvo HE Dabar i CGGC iz Kine - sastanak (foto: RTRS)

HE "Dabar" je projekat gdje je u potpunosti zatvorena finansijska konstrukcija, pa sa te strane nema prepreka u izvođenju radova.

- Obaveza naša kao HE "Dabar" je da ekološki minimum ispunimo i tako da će u sušnom periodu će nizvodni sliv imati dodatne količine vode, a u periodu velikih voda biće spriječena plavljenja nizvodnih područja - rekao je v.d. direktor HE "Dabar" Danilo Ilić.

Ova investicija vrijedna je 661 milion maraka, pripada projektovanom hidroenergetskom sistemu hidroelektrana na Trebišnjici i predstavlja najvažniju hidroelektranu u sistemu Gornji horizonti.