latinica  ћирилица
19/07/2024 |  16:27 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Rekonstrukcija OŠ "Nikola Tesla" u Derventi teče planiranom dinamikom (FOTO/VIDEO)

Rekonstrukcija Osnovne škole "Nikola Tesla" u Derventi odvija se planiranom dinamikom. Škola je oštećena 2020. godine u zemljotresu i od tada nije u funkciji. Projekat rekonstrukcije finansira Vlada Republike Srpske sa 5,2 miliona maraka.
Derventa, rekonstrukcija škole "Nikola Tesla" - Foto: RTRS
Derventa, rekonstrukcija škole "Nikola Tesla"Foto: RTRS

Oko 26 tona željeza i više od 300 kubika betona biće ugrađeno u školu. Ojačavaju se i temelji i zidovi.

- Završeni su pristupi temelja, armiranje i betoniranje, urađena su armirano betonska ukrutna platna kroz dvije etaže u lameli A. Sada radimo lamelu B armiranje. Završeno je betoniranje u podrumima stubova i radi se sad formiranje oplate u fiskulturnoj sali - naveo je Zdenko Zekić poslovođa na gradilištu.

Foto: RTRS

Na gradilištu je više od 40 radnika. Ni vrućine im nisu usporile dinamiku radova. Izvođač ima tristo dana na raspolaganju, da bi objekat bio doveden u stabilno i sigurno stanje. Staru austrougarsku gradnju zamijeniće novi materijali.

- Smatram da je projekat kvalitetno urađen i dovešće se objekat u funkcionalnost bez straha od bilo kakvih sličnih situacija - kaže Vanja Vranješ koordinator nadzornog tima Republičke direkcije za obnovu i izgradnju.

Škola se ne koristi već tri godine nakon što je oštećena u zemljotresu. Oko 1.000 đaka nastavu pohađa u drugim gradskim školama, što nikome ne odgovara.

- Nemamo prvu smjenu, stalno radimo drugu i jedva čekamo da se vratimo u naš objekat - istakao je Ljubiša Đurić direktor OŠ "Nikola Tesla" , Derventa.

Foto: RTRS

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić apelovao je na djecu, njihove roditelje i nastavnike da se još malo strpe.

Spoljni izgled objekta neće se mijenjati. Unutrašnjost će biti kvalitetnije prilagođena potrebama. Biće ugrađen lift za djecu s poteškoćama u razvoju, radiće se kabineti.

Za potpunu rekonstrukciju škole, Vlada Srpske izdvojila je 5.272.000 maraka. Biće urađeno i spoljno uređenje, vrijedno oko 300.000 maraka.