latinica  ћирилица
19/07/2024 |  18:02 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Vidović odgovorila američkoj Ambasadi: Matematika vam nije jača strana (VIDEO)

Nametnutim odlukama i zakonima Kristijan Šmit pokušao je da sa političke scene ukloni predsjednika Republike Srpske.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Kada su vidjeli da to ne daje rezultate, otvorenom kampanjom finansijske blokade Republike Srpske, uključila se američka ambasada u Sarajevu i Majkl Marfi.

Dosjetio se Marfi da prati i banjalučku berzu i zaduženja Srpske. Ko god da ga je savjetovao, podaci su mu netačni, a jedino što je tačno da se sve uklapa u dosadašnje pokušaje ekonomske blokade Srpske, izjavila je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Zaduženja se smanjuju, a da Vlada obaveze isplaćuje redovno svjedoče i budžetski korisnici.

Kako stvari stoje Sjedinjene Američke Države aktivno su se ukučile u kampanju protiv Republike Srpske i njene vlasti. Prvo pojedinačne sankcije, a potom i za privredna preduzeća.

Kada su vidjeli da i to nije dovoljno da Srpsku ekonomski slome, počeli su da preispituju i Vladine odluke i gdje se to zadužuje.

Izračunao je Majkl Marfi da se Vlada za godinu i po na banjalulkoj berzi zadužila nešto više od milijardu maraka.

- Dakle, ako je Vlada Srpske, ipak, završila sa deficitom, a i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac? - navode iz američke Ambasade u Sarajevu.

Podaci koje je iznijela američka ambasada nisu tačni, odgovara ministarka finansija Srpske. To dokazuje prosta matematika.

Cilj takvog djelovanja, ocjenjuje Vidovićeva, jeste unošenje straha kod građana sa pričom o navodnom bankrotu Srpske.

- Da su bar malo upućeni u rad berze vidjeli bi da je u prošloj godini imala ukupni promet milijardu i 50 miliona, a mi smo se, eto, zadužili za milijardu i 100. Znači više nego što je uopšte bilo prometa na berzi, a da ne računamo ove druge promete - objasnila je Vidovićeva.

Za sve radoznale, Vidovićeva ih podsjeća da se Vlada prošle godine zadužila 800 miliona, a vratila 983 miliona duga. Ove godine brojke su još bolje, zaduženo 260, a vraćeno 644 miliona.

Јavni dug je 32 odsto BDP-a i konstantno je u padu, obrazlaže ministraka finansija Srpske. Dodaje da je laž i informacija da Srpska ne izmiruje socijalna davanja.

- Od 2019. godine nikada nijedan dan nije kasnila plata, penzija, borački dodaci, socijalna davanja, studentski standard i sve ono što je neophodno za život tih kategorija - naglasila je Vidovićeva.

Američku ambasadu demantuju i budžetski korisnici. Penzije, osim što se isplaćuju redovno, konstantno rastu. Tako je i sa platama.

- Za ove nepune tri godine moga mandata, penzije su procentualno povećane za 38,7 odsto ili efektivno 44.62 odsto, to je skoro 50 odsto svih povećanja od 2013. do 2024. Mi imamo dogovor ukoliko se steknu uslovi u prihodima u budžetu, da se i do kraja ove godine, odnosno u trećem kvartalu, penzije još i vandredno povećaju - rekao je predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović.

- Uredno do svakog desetog, često i nekoliko dana prije, penzije za sve korisnike kako u Republici Srpskoj tako i van nje, za cirka 285.000 korisnika, prava su uredno izmirena za prvih šest mjeseci i tako će biti i u narednom periodu - poručio je direktor Fonda PIO Srpske Mladen Milić.

Da Srpskoj ne prijeti bankrot, kako se pokušava predstaviti, pokazuju i premije i subvencije za poljoprivrednike, jedne od najvažnijih grana domaće privrede.

Bez pomoći Vlade i predsjednika, kažu, bavljenje poljoprivredom bilo bi puno teže.

- Svi ti podsticaji su nam pomogli da to preživimo, da krenemo dalje, da ne izgubimo volju da normalno ponovo ulažemo, jer ipak kada sve uložimo mi gledamo u nebo i očekujemo šta će se desiti - rekao je Ljubiša Stevanović iz sela Amajlije kod Bijeljine.

- Prvi put u posljednje dvije godine dobili smo agrarni budžet od 180 miliona maraka, koji je prvi put u te dvije godine zadnje, razvojnog karaktera - istakao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

Posljednjim istupom, američka ambasada u Sarajevu je jasno priznala da vodi otvorenu kampanju finansijske blokade Republike Srpske, kaže srpski delegat u Domu naroda Radovan Kovačević.

- Da se otvoreno radi na pokušaju da se uruši finansijski sistem Republike Srpske. U tim okolnostima smo zadovoljni i nastavljamo da radimo na snažnom ekonomskom razvoju Srpske, privlačenjem novih stranih investicija, otvaranju novih radnih mjesta i na podizanju ukupnog životnog standarda građana Republike Srpske - izjavio je Kovačević.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac poručio je da lažna objava američke ambasade predstavlja posljednje pokušaje malignog uticaja odlazećeg ambasadora Majkla Marfija koji je odavno prevršio svaku mjeru.