latinica  ћирилица
19/07/2024 |  18:50 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Zašto opozicija Srpske u svakoj razvojnoj šansi, traži priliku za negodovanje? (VIDEO)

Dok je Olaf Šolc boravio u Beogradu a Aleksandar Vučić sa Evropljanima potpisivao Memoranduma o strateškim sirovinama, što je na nož dočekala opozicija u Srbiji - negodovala je i opozicija u Republici Srpskoj.
Litijum (Foto: EPA/LUIS GANDARILLAS) -
Litijum (Foto: EPA/LUIS GANDARILLAS)

Njima je zasmetala izjava predsjednika Republike Milorada Dodika o novim geološkim istraživanjima. Iako je Dodik rekao da će, u tome, slijediti politiku Srbije, u SDS-u kažu da smo mi neuređeno društvo i da Srbiju u tome ne možemo pratiti.
Zašto opozicija Srpske, baš kao i Srbije, u svakoj razvojnoj šansi, traži priliku za negodovanje?

- Ne smeta opoziciji u Srbiji litijum, već Aleksandar Vučić - izjavila je danas Ana Brnabić. Da li je to matrica i za opoziciju Srpske kojoj je Dodik za sve kriv. Ako neko do sada nije čuo za malu i nerazvijenu opštinu Lopare, postala je poznata po nalazištima ruda, među kojima i litijuma. Iako se u početku tome nije protivio njen načelnik Rado Savić, kako se izbori bliže, mijenja priču, a sve pod izgovorom da tamošnje stanovništvo to ne želi.

- Pokrenuta je inicijativa da se to područje proglasi za park prirode - rekao je Savić

Poziva se Savić na dekleraciju i na 3.711 potpisa mještana, koji su prema njegovim riječima, protiv rudnika na Majevici. Podatak o broju stanovnika u Loparama, govori da je mnogi nisu podržali.

I sam Savić nije imao ništa protiv 2018. godine, kada je kao prvi čovjek opštine prihvatio istraživanje, što nam je i potvrdio u februaru ove godine.

Uvažiti mišljenje lokalnih zajednica za geološka istraživanja današnji je zahtjev SDS-a. Međutim, kontardiktorne izjave pokazuju da nisu baš usaglasili stavove. Dok jedni misle na korist, drugi se kriju iza zaštite životne sredine.

- Onda dolazimo do zaključka kakve će benefite imati lokalne zajednice od izvoza mineralnih sirovina. Mi nismo puno akcenat stavljali na pitanje rente i tih nekih benefita jer nam je primarno zdrava životna sredina - naveo je Savić.

Kako to da će eksploatacija litijuma u Srpskoj ugroziti životnu sredinu a u Srbiji neće, opozicija je odgovorila: Radi se o skroz dva različita viđenja s jedne strane imate uređenu državu, na jednoj imate neuređenu - smatra Ognjen Bodiroga, potpredsjednik SDS.

Na osnovu ponuđenog odgovora i dalje je nejasno!

Kakve veze ima litijum sa političkim prilikama jedne zemlje. Osim sa izborima!

Litijum je litijum, a stručnjaci treba da odgovore da li i koliko zagađuje životnu sredinu?