latinica  ћирилица
19/07/2024 |  19:02 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Gorući problem u Banjaluci - vodosnadbijevanje prigradskih naselja (VIDEO)

Gorući problem u Banjaluci je i dalje vodosnadbijevanja prigradskih naselja.
Voda - Foto: RTRS
VodaFoto: RTRS

Do pojedina naselja voda stigne na svaka dva do tri sata.

Mještani kažu da je to nedovoljno za osnovne životne potrebe.

Za rješavanje vodosnadbjevanja Gradska uprava i gradonačelnik traže dodatno zaduživanje i kredit od 10 miliona, na šta skupštinska većina upozorava da novca za ovu namjenu ima dovoljno u budžetu.

Čas je ima, čas ne - ovako mještani Piskavice objašnjavaju situaciju sa vodom. Vode su imali samo u jutarnjim časovima, kaže mještanin Rajko Dragić.

- Pritisak je slab, ne može da radi mašina, boljer, nisam zadovoljan. Imam ovaj bunar koji punim sa kišnicom sa kuće ali to je samo za životinje - kaže Dragić.

Nadali su se da će obećanje gradonačelnik Banjaluke ispuniti, ali ih je i ovaj put razočarao. Zoran Kostić kaže, ne pamti da je ikad ovako bilo.

- Ova godina je katastrofa. Nikad za nikad nije bilo centar ima vodu, a mi ne, kod nas ni zraka u česmi nema a kamoli vode - navodi Kostić.

Od protesta, do upozorenja, stanovnici prigradskih naselja ukazivali su gradskim vlastima i Vodovodu bezbroj puta. Aleksandar Šibarević predsjednik MZ Piskavica, spreman je sada i na radikalniji korak.

- Sada ću preduzeti korak da uđem u Gradsku upravu i da ostanem na konako kod njih, dok ne preduzmu nešto - naveo je Šibarević.

Rješenja ima kaže predsjednik Skupštine grada.

Predlaže gradonačelniku da odustane od projekata parkova i jezera i da postojeća sredstva preusmjeri na vodovodnu mrežu.

- Ovi ljudi koji rukovode gradskom vlašću i vodovodom su nesposobni i nestručni. Neće da prihvate naš prijedlog da se usvoji rebalans budžeta i da predstojeća sredstva preusmjeri na vodovod - naveo je Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Gradonačelik se danas nije oglašavao, nismo ga mogli pitati, zbog čega je neophodno da se grad zaduži za 10 miliona maraka ako već sredstva postoje. Njegova savjetnica Milada Šukalo tvrdi jedino rješenje je kredit.

- Svim analizama koje smo mi radili i gradski menadžment ovo je najbolje, najefikasnije i jedino pravo rješenje - tvrdi Šukalo.

Dok građani mnogih prigradskih naselja imaju problema zbog nedostka vode, u gradskim ovakva slika nije rijetkost.

U Lazarevu danima voda curi ispod asfalta.