latinica  ћирилица
20/07/2024 |  08:00 ⇒ 08:05 | Autor: sputniknews.com

Đoković i Lajović braniće boje Srbije na Olimpijskim igrama

Na teniskom turniru u okviru Olimpijskih igara Srbiju će predstavljati Novak Đoković i Dušan Lajović.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY) -
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY)

U Parizu će biti ukupno 64 tenisera, a ono što je spefično jeste način na koji su igrači obezbijedili mjesto na Igrama.

Za razliku od ostalih sportova, teniseri i teniserke na nešto drugačiji način kvalifikauju se za Olimpijske igre.

Počinje se od pravila da svaki olimpijski komitet ima pravo da kvalifikuje do 12 igrača, odnosno šest tenisera i šest teniserki. Na kraju jednu državu mogu da predstavljaju po četvoro u singlu, odnosno dvoje u dublu. Svako ima pravo i na jedan miks dubl.

Učesnike Olimpijskih igara određuju ATP i VTA liste, a konačna koja se gledala za plasman izašla je 10. juna. Drugi uslov koji mora da bude ispunjen jeste da su teniser ili teniserka igrali za nacionalni tim u Dejvis odnosno u Bili DŽin King kupu dva puta tokom olimpijskog ciklusa, odnosno jednom u toku 2023. ili 2024. godine.

Ukoliko teniser ili teniserka ne ispunjavaju nijedan uslov Teniski savez za njih ima pravo da traži izuzeće.

Od srpskih tenisera uslove su ispunili Novak Đoković, Laslo Đere, Miomir Kecmanović i Dušan Lajović koji je u tom trenutku bio 57. na svijetu, baš na mjestu gdje se lista podvukla. Dok će Novak i Dušan igrati, Laslo i Miomir otkazali su učešće.

Na Igre se kvalifikuje 56 igrača dok osmoro dobija specijalne pozivnice. Za Pariz su između ostalog te pozivnice dobili Endi Mari i Sten Vavrinka. Zanimljivo je da u Pariz ne putuje Grigor Dimitrov koji ima sjajnu sezonu, ali nije igrao za Bugarsku u Dejvis kupu i zato ne može da dobije mjesto na Igrama.

Teniski turnir na Olimpijskim igrama razlikuje se od ostalih sportova i zbog mnogih drugih poteškoća. VTA je teniserke obavezala na određene turnire i zbog tog pravila Arina Sabalenka odustala je od Igara jer smatra da joj je sezona već dovoljno naporna.

Ruski teniseri su u Parizu u najtežoj situaciji jer neće smjeti da igraju pod zastavom svoje zemlje, zbog čega je Andrej Rubljov odbio da učestvuje.

Boje Španije braniće Karlos Alkaras i Rafael Nadal koji će osim u singlu igrati i u dublu.

Žreb za teniski turnir na Olimpijskim igrama održava se 25. jula, a takmičenje počinje dva dana kasnije i traje do 4. avgusta.

Mečevi se igraju kao i na svim ostalim turnira osim na Gren slemovima, odnosno u dva dobijena seta.

Na prošlim Olimpijskim igrama zlatnu medalju osvojio je Aleksander Saša Zverev, a na tom putu pobijedio je i Novaka u polufinalu.

Srpski as je potom izgubio od Pabla Karenja Buste u meču sa bronzanu medalju. Novak na Olimpijskim igrama ima bronzu iz 2008. godine sa Igara u Pekingu.