latinica  ћирилица
20/07/2024 |  09:41 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

Memorijalni centar u Bratuncu trajno da čuva uspomenu na srpske žrtve

Memorijalni kompleks u Bratuncu, čija je izgradnja u planu, treba trajno da čuva uspomenu na srpske žrtve.
Goran Đurić - Foto: SRNA
Goran ĐurićFoto: SRNA

- Ne smijemo dozvoliti da srpske žrtve padnu u zaborav. Ne smijemo zaboraviti da im dugujemo vječnu zahvalnost što su svoje živote dali za Republiku Srpsku. Koliko god da smeta drugoj strani izgradnja ovog obilježja, naša je obaveza da ono bude izgrađeno, ne samo u Bratuncu, već i u svakom mjestu gdje su stradali Srbi - rekao je član Odbora za obilježavanje sjećanja na stradanje Srba Birča i srednjeg Podrinja Goran Đurić i naglasio da daje punu podršku izgradnji memorijalnog kompleksa u Bratuncu.

Đurić, koji je i predsjednik Skupštine opštine Vlasenica, ukazao je na očigledno osporavanje srpskih žrtava i skandalozne prijetnje.

- Nedavno smo vidjeli histeriju Udruženja majki Srebrenice zbog toga što je Delegacija EU položila vijence u čast nevino stradalih civila ovog područja, kao i skandalozne prijetnje /direktora Memorijalnog centra Potočari/ Emira Suljagića" - rekao je Đurić.

Đurić je rekao da je Suljagićev otac stradao u borbama u decembru 1992. godine, za šta postoje zvanični dokazi i dokumenti, a u julu 2005. godine je sahranjen kao žrtva navodnog genocida.

- Da li su suze majki Srebrenice vrednije od suza srpskih majki? Naravno da nisu i treba da žalimo sve žrtve podjednako bez obzira da li one pripadale bošnjačkom ili srpskom narodu - istakao je Đurić.

On je rekao da je njegov najbliži srodnik kao civilna žrtva masakriran u Srebrenici zato što je vjerovao komšijama Bošnjacima.

- Moramo, kao što kaže i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, pamtiti, ali ne i zlopamtiti, kao što to radi suprotna strana. Svako naše dijete mora biti upoznato o stradanju srpskog naroda i svojih predaka, te im se treba poklanjati - naglasio je Đurić.

On je napomenuo da Srbi ne smiju zaboraviti istoriju i prošlost, te naveo da je u Drugom svjetskom ratu na području Birča i srednjeg Podrinja mučki ubijen 47.621 Srbin.

Đurić je istakao i da se u Deklaraciji sa Svesrpskog sabora Vlasenica i Višegrad navode kao stratišta srpskog naroda.

On je naveo da su u okolini Vlasenice, u Rašića Gaju, u Drugom svjetskom ratu, osim viđenijih Srba, mučki ubijeni i sveštenici, među kojima i prota Dušan Bobar koji je kroz glavu ekserom zakucan u bukvu.

Đurić je podsjetio i da su majke sa djecom skočile u hladnu Drinu da bi bile spasene od klanja i mučenja kada je Francetićeva legija krenula u koljački pohod, a djevojke okončale život u hladnoj Drini, držeći se za ruke, da bi izbjegle silovanja i zlostavljanja.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o projektu izgradnje memorijalnog kompleksa u znak sjećanja na Srbe, žrtve muslimanskog zločina u Podrinju od 1992. do 1995. godine.