latinica  ћирилица
20/07/2024 |  12:57 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Identifikovano 75 opasnih mjesta na putnoj mreži u Srpskoj

Nadležni u preduzeću "Putevi Republike Srpske" na magistralnoj i regionalnoj putnoj mreži identifikovali su od 2016. godine 75 opasnih mjesta u Republici Srpskoj koja se kontinuirano saniraju.
Stanje na putevima - Foto: RTRS
Stanje na putevimaFoto: RTRS

U "Putevima Srpske" Srni je rečeno da je u planu poslovanja za ovu godinu planirana realizacija tri nova projekta sanacije opasnih mjesta.

To su rekonstrukcija i postavljanje semafora na raskrsnici magistralnog, regionalnog i Omladinskog puta u Prijedoru, sanacija opasnog mjesta Čepelica na magistralnom putu Bileća - Trebinje i raskrsnica na magistralnom putu u Doboju gdje je lokalna zajednica preuzela obavezu rješavanja imovinskih odnosa.

U "Putevima" ističu da imaju izrađenu plansko-tehničku dokumentaciju za sanaciju i obilježavanje 48 opasnih mjesta, 12 mjesta za sanaciju i 36 za obilježavanje, koje podrazumijeva dodatnu saobraćajnu signalizaciju.

U prethodnom periodu trajno je sanirano nekoliko opasnih mjesta, od kojih je jedno na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac, gdje je rekonstruisana klasična četvorokraka raskrsnica u kružnu.

Na magistralnom putu Klašnice - Šargovac u mjestu Glamočani uklonjen je objekat na putu, dok je na ukrštanju magistralnog puta i Ulice 29. novembra na ulazu u Prijedor izgrađena kružna raskrsnica.

Takođe, 47 mjesta obilježeno je dodatnom saobraćajnom signalizacijom, takozvanim žutim tablama, naveli su u "Putevima Srpske".

Iz tog javnog preduzeća dodaju da je identifikacija i sanacija opasnih mjesta kontinuiran proces, te da se postupak identifikacije obavlja jednom godišnje.

Opasno mjesto je mjesto na javnom putu van naselja u dužini do 300 metara ili mjesto na javnom putu u naselju u dužini do 100 metara, na kojem se u toku tri uzastopne godine dogodilo najmanje šest saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po život i zdravlje ljudi.

Nakon identifikacije opasnih mjesta na putnoj mreži pristupa se izradi plansko-tehničke dokumentacije sanacije opasnih mjesta i pribavljanju građevinskih dozvola za realizaciju istih.

U "Putevima" napominju da je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, koji su preduslov za pribavljanje građevinskih dozvola, postupak koji zahtijeva duži period, čak i nekoliko godina, a od njega zavisi dinamika sanacije opasnih mjesta.

Nadležni u "Putevima" napominju da konstantno rade na povećanju bezbjednosti saobraćaja obnavljanjem horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, postavljanjem tabli upozorenja, zamjenom i postavljanjem odbojnih zaštitnih ograda i slično.