latinica  ћирилица
20/07/2024 |  13:46 ⇒ 15:13 | Autor: SRNA

Dačić: Spremni smo na policijsku saradnju sa svima u BiH

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija spremna na policijsku saradnju sa svima u BiH tokom turističke sezone, a ako je to problem za BiH te saradnje ne mora ni biti.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Dačić je ukazao da Srbija već više od 10 godina održava policijsku saradnju sa zemljama u regionu u vrijeme turističke sezone, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

- Mi smo spremni da sarađujemo sa svima u BiH u okviru policijske saradnje. Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju - istakao je Dačić povodom manipulacija i zlonamjernih interpretacija u BiH.

Dačić je istakao da sa Hrvatskom ta saradnja postoji od 2010. godine i da se u ovom trenutku u Hrvatskoj, u Rijeci i Puli nalaze dva policajca iz Srbije, pripadnika kriminalističke policije.

- Sa Crnom Gorom se to radi od 2012. godine, i svake godine se produžava, što je učinjeno i sada u maju, tako da se sada u Crnoj Gori nalazi šest naših policajaca, u Baru, Budvi i Herceg Novom, po dva, jedan iz kriminalističke policije i jedan iz opšte nadležnosti - naveo je Dačić.

On je rekao da je u pripremi sličan sporazum i sa Italijom, te napomenuo da na isti način i u Srbiji u raznim projektima i aktivnostima učestvuju i policajci iz drugih zemalja.

- Kako i zašto to jedino smeta nekima u BiH? Da podsjetim, riječ je o istom principu kao i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, po dva policajca, jedan kriminalistički, a drugi opšte nadležnosti, u Banjaluci, Trebinju i Foči - naveo je Dačić.

Oni je istakao da svi oni i svuda ostaju do 1. septembra, i da se sve radi u skladu sa međunarodnim standardima policijske saradnje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je prethodno da će od ponedjeljka, 22. jula, u Banjaluci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformisani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno sa kolegama iz Republike Srpske.

Tim povodom delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH DŽemal Smajić iz Stranke za BiH upitao je ko je za to dao odobrenje, iznoseći tvrdnju da se "ovim političkim paradiranjem BiH dokazuje postojanje `srpskog svijeta`".