latinica  ћирилица
20/07/2024 |  14:53 | Autor: SRNA

Nagrada "Pavle Vuisić" posthumno Žarku Lauševiću

Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umjetnosti glume u filmu biće dodijeljena posthumno i Žarku Lauševiću na otvaranju ovogodišnjih filmskih susreta u Nišu.
Žarko Laušević (Foto:Tanjug/ D. Kujundžić) -
Žarko Laušević (Foto:Tanjug/ D. Kujundžić)

Iz Udruženje filmskih glumaca Srbije ranije je saopšteno da je Svetozar Cvetković ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo "Pavle Vuisić", a organizatori festivala su potvrdili da će biti dodijeljena posthumno i Lauševiću.

Žarko Laušević je bio jedan od miljenika niške publike, a na filmskim susretima je osvojio dva Gran prija i nagradu "Car Konstantin". Legendarni glumac preminuo je krajem prošle godine.

Ovogodišnji 59. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma biće održan od 24. do 30. avgusta, a u takmičarskom programu učestvovaće 12 ostvarenja.

Program će otvoriti drama "Za danas toliko" u režiji Marka Đorđevića u kojoj glavne uloge tumače Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević i Goran Bogdan, kao i "Nedjelja", biografski film o DŽeju Ramadanovskom.

Drugog dana festivala na programu će biti Film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule", kao i "Posljednji strijelac" reditelja Darka Nikolića u kojem glume Nenad Јezdić i Miloš Timotijević.

Srpska premijera filma "Megdan: između vode i vatre", u kojoj uloge tumače Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar, Aleksandar Radojičić, zakazana je za 26. avgust, kada će biti i niška premijera ostvarenja "78 dana".

"Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića na programu su 27. avgusta, nakon čega će biti prikazana porodična komedija Koste Đorđevića "Sunce mamino".

Pete festivalske večeri na programu će biti ostvarenja "Ruski konzul" i "Živi i zdravi", dok će posljednje večeri biti prikazani filmovi "Јorgovani" i "Radnička klasa ide u pakao".

Posljednje festivalske večeri biće dodijeljene nagrade i održana projekcija gostujućih filmova, prenose Јužne vesti.