latinica  ћирилица
20/07/2024 |  14:58 ⇒ 15:02 | Autor: TANЈUG

Erdogan: Federalno rješenje nije moguće za Kipar, podržavamo rješenje dvije države

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska podržava rješenje "dvije države" za Kipar, dodajući da federalno rješenje nije moguće.
Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Erdogan je, na ceremoniji u sjevernom dijelu podijeljene Nikozije, koji je pod turskom kontrolom, a povodom 50. godišnjice zauzimanja dijela ostrva od strane turskih snaga, rekao da je Ankara spremna da pregovara i konačno postigne mir i rješenje za Kipar, prenosi Anadolija.

On je ocijenio da su kiparski Grci "jasno" pokazali da "nemaju namjeru" da dijele političku moć ili prirodne resurse sa kiparskim Turcima na ostrvu.

Na Kipru se danas obeležava 50 godina od turske invazije na to ostrvo.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kipra jutros u 05.30 sati, označavajući vrijeme kada je počela turska invazija 1974. godine, prenosi Cyprus Mail.

- Ovo je težak dan za sve. Dan sećanja, dan za odavanje počasti svima koji su se borili i žrtvovali da bi Republika Kipar mogla da postoji danas - izjavio je kiparski predsjednik Nikos Hristodulides tokom komemoracije poginulima u Kokinotrimitiji.

Hristodulides je rekao da je Turska i dalje odgovorna za kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava, dodajući da Kipar mora ponovo da bude ujedinjen.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis trebalo bi da prisustvuje događajima i na jugu i na sjeveru podijeljenog ostrva.

Micotakis večeras treba da prisustvuje skupu povodom obilježavanja onoga što kiparski Grci nazivaju "crnom godišnjicom".

Spor između kiparskih Grka i kiparskih Turaka traje decenijama, i pored niza diplomatskih napora da se postigne rješenje.