latinica  ћирилица
20/07/2024 |  15:01 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

SDA i DF protiv raspoređivanja pripadnika MUP-a Srbije u Srpskoj

Stranka demokratske akcije nazvala je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju "dijelom velikosrpskog projekta".
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Iz SDA su optužili državni vrh Srbije da, u saradnji sa vlastima u Republici Srpskoj, svojim potezima kontinuirano destabilizuje stanje u BiH, ali i cijelom regionu.

Dodaju da je "takva politika posebno intenzivirana nakon održavanja Svesrpskog sabora", a da je, kako kažu, dolazak policijskog helikoptera iz Srbije u Trebinje, paradiranje pripadnika Vojske Srbije po Prijedoru i raspoređivanje srpskih policajaca po bh. gradovima u danima obilježavanja zločina u Podrinju i Krajini provokativan i drzak početak realizacije programa usvojenog na Saboru.

- Provođenje velikosrpskih planova olakšava izostanak odlučne i konkretne reakcije svjedoka-garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji imaju obavezu da zaustave sve procese koji su prijetnja miru. Velikosrpskim projektantima i izvođačima radova na ruku ide i činjenica da su im stranke "Trojke", zbog vlastitih fotelja, prepustile sve poluge u bezbjednosnom sektoru. Istovremeno, u onim bh. intitucijama preko kojih još uvijek mogu zaustavljati nasrtaje velikosrpske politike, zvaničnici "Trojke" pokazuju nevjerovatno neznanje, nesposobnost i nesnalaženje - navode iz SDA.

Zlonamjernim interpretacija povodom raspoređivanja pripadnika MUP-a Srbije u Srpskoj pridružio se i Demokratski front koji traži od Savjeta ministara da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca.

- Smatramo da prisustvo pripadnika MUP-a Republike Srbije u BiH dodatno komplikuje odnose BiH i Srbije. Ono nije u funkciji stabilnosti regiona i može proizvesti nesagledive posljedice s obzirom na jasan cjelokupan politički kontekst istog - navode iz DF-a.

Dodaju da je Savjet ministara dužan da "svojim postupanjem eleminiše takvu mogućnost, a Granična policija BiH u ovom trenutku mora biti svjesna situacije koja se pred njom nalazi".

- Ukoliko Savjet ministara ne učini ništa po navedenom pitanju biće odgovoran za sve posljedice koje usljed njihovog nedjelovanja mogu uslijediti. Bezbjednosna situacija u BiH usljed podrivanja od strane susjeda iz dana u dan se dodatno komplikuje, te stoga još jednom pozivamo Savjet ministara da djeluje konkretno prije nego što bude kasno - navode iz DF-a.