latinica  ћирилица
20/07/2024 |  16:02 | Autor: SRNA

Župljanin: U Sarajevu se još dugo neće kaniti srbomrzačke politike

Republika Srpska ima puni unutrašnji suverenitet i u njoj mogu boraviti uniformisana lica iz Srbije i iz drugih zemalja, a sve drugo je bezumlje, koje, nažalost, neće brzo završiti, rekao je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je istakao da srbomrzačke poruke iz Sarajeva koje su uslijedile povodom informacije da će u Banjaluci, Foči i Trebinju od 22. jula boraviti po dva policijca iz Srbije, nisu ništa iznenađujuće, te da se te politike još dugo neće kaniti.

- Ništa što dolazi iz Federacije BiH nije iznenađujuće i biće još dugo takvih reakcija zato što ne mogu da prihvate stvarnost, činjenicu da se svijet promijenio i da se mora razgovarati i sarađivati - ukazao je Župljanin.

Smatra da samo zaluđeni i zlonamjerni ne vide korist od saradnje, jer je neophodno da sve policije u regionu sarađuju, te da one sarađuju nezavisno od toga šta neko iz FBiH misli.

- Ne smeta im kad u BiH djeluju snage Interpola, EUFOR-a, Evropola, a smeta im kada dođe policija iz Srbije, gdje nema ništa sporno. To je uobičajena aktivnost koja se događala i koja će se događati u budućnosti - naveo je Župljanin.

On je istakao da je ta saradnja zasnovana na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama koje su zaključile Srbija i Srpska na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a dodatno je ojačana Deklaracijom sa Svesrpskog sabora i u skladu je sa Memorandumom koji su potpisala ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Srbije.

- To smeta samo onima koji vide problem u svakoj saradnji između BiH i Srbije. Ne smeta im kada srpska policija otkriva krivična djela sa međunarodnim elementom, ne smeta im kada Srbija efikasno reaguje u gašenju požara u Sjevernoj Makedoniji, a smeta kada bi helikopter MUP-a Srbije trebalo da dođe u BiH - napomenuo je Župljanin.

Smatra da se u Sarajevu još dugo neće kaniti srbomrzačke politike, pogotovo u predizbornom periodu, kada svi oni pokušavaju da putem dnevno-političkih događaja pojačaju svoje političke pozicije.

- Međupolicijska saradnja u regionu, kao i između Srbije i svih policijskih struktura u BiH odvija se normalno, a sad se pravi problem kada pet, šet uniformisanih lica uđu u Republiku Srpsku. To je bolesno, to su pomućeni umovi koji ne vide ništa osim stvaranja uznemirenosti i napetosti - rekao je Župljanin.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da će od ponedjeljka, 22. jula, u Banjaluci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformisani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno sa kolegama iz Republike Srpske.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju nazvala dijelom velikosrpskog projekta, dok Demokratski front od Savjeta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija spremna na policijsku saradnju sa svima u BiH tokom turističke sezone, a ako je to problem za BiH te saradnje ne mora ni biti.