latinica  ћирилица
20/07/2024 |  16:37 | Autor: SRNA

Košarac: Regionalna saradnja policijskih tijela značajna za bezbjednost svih građana

Regionalna saradnja policijskih tijela je od izuzetnog značaja za bezbjednost svih građana i u Savjetu ministara neće proći bilo kakva inicijativa o zabrani saradnje ili pokušaji da zajednički nivo bude nadređen MUP-u Republike Srpske, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je istakao da apsolutno pozdravlja i podržava saradnju MUP-a Republike Srpske i MUP-a Srbije, kao i raspoređivanje policijskih službenika Srbije u gradovima širom Srpske tokom turističke sezone.

- Građani Srpske izuzetno cijene ovi saradnju i sa dobrodošlicom će dočekati policijske službenike iz Srbije. Raduju nas i ohrabruju konkretni akti realizacije Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru. A šta o tome misli dio političkih struktura iz Federacije BiH, zaista nas ne zanima - naglasio je Košarac za Srnu.

Prema njegovim riječima, činjenica je da bilo kakav oblik saradnje Srpske i Srbije u dijelu Federacije BiH /FBiH/ proizvodi političku šizofreniju i da oni to koriste kao političku temu kako bi zauzeli startne pozicije za predizbornu kampanju u FBiH.

- Zato im se priviđaju velikosrpske ideologije, velikosrpski projekti i slično. Od jednog policajca oni vide čitav bataljon. U takvim političkim šizofrenijama nema prostora za realnost. A realnost je da MUP Srpske štiti sve građane bez obzira na nacionalnu pripadnost, što će raditi i u budućnosti, zajedno sa kolegama iz Srbije - istakao je Košarac.

On je ukazao da je realnost da u MUP-u Srpske rade i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, te da svi oni imaju jedan cilj, da zaštite građane i njihovu imovinu.

- Mir, stabilnost i bezbjednost građana su imperativ Srpske i svih njenih institucija. Političke zablude struktura iz FBiH o tome da neko sa nivoa zajedničkih institucija može zabraniti policijsku saradnju Srpske i Srbije su prazne i nikome korisne populističke floskule - naveo je Košarac.

Košarac smatra da bi bilo neuporedivo korisnije da se zalažu za saradnju policijskih struktura FBiH sa kolegama iz regiona, posebno kada je riječ o bezbjednosti u Sarajevu.

- Čak su i zvaničnici DF-a prošlog mjeseca konstatovali da Sarajevo nije bezbjedan grad. Neka DF usmjeri energiju na to, umjesto baljezgarija o zabrani saradnje. Duvaju u hladno! Nijedan organ na nivou BiH nije nadređen MUP-u Srpske, niti će u Savjetu ministara proći bilo kakva inicijativa o zabrani saradnje ili pokušaji da zajednički nivo bude nadređen MUP-u Srpske - rekao je Košarac.

On je ukazao da ništa što nije u skladu sa Ustavom i Dejtonom neće dobiti podršku predstavnika iz Republike Srpsku u institucijama BiH.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju nazvala "dijelom velikosrpskog projekta" i "destabilizacijom BiH", dok Demokratski front od Savjeta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da će od ponedjeljka, 22. jula, u Banjaluci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformisani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno sa kolegama iz Republike Srpske.

Na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone između ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Srpske u istom periodu biće angažovani policijski službenici MUP-a Republike Srpske u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru koje će turisti moći da kontaktiraju.