latinica  ћирилица
20/07/2024 |  17:26 ⇒ 18:19 | Autor: SRNA

Kamala Haris "jedini izbor" umjesto Bajdena?

Potpredsjednica SAD Kamala Haris jedini je izbor za zamjenu predsjednika DŽozefa Bajdena na mjestu kandidata Demokratske stranke, jer je ostalo premalo vremena do predsjedničkih izbora, smatraju višerangirani članovi Demokratske stranke.
Kamala Haris i DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL) -
Kamala Haris i DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL)

Britanski dnevnik "Telegraf" piše da među zvaničnicima stranke Harisova ima veliku podršku jer smatraju da je Bajdenova situacija neodrživa.

Međutim, sporan je način na koji bi ona mogla da preuzme poziciju u vrhu liste ukoliko se Bajden povuče i, prema pojedinim izvještajima, saveznici Harisove ubrzano rade na planu kako bi se osiguralo da ona bude kandidat.

Bivši predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi juče je izjavila da je za održavanje otvorene konvencije, na kojoj će biti omogućeno predstavljanje i drugih potencijalnih kandidata, poput Grečen Vitmer, guvernera Mičigena, te guvernera Kalifornije Gevina Njusoma.

Britanski dnevnik navodi da, ukoliko bi odustao od predsjedničke trke, Bajden može da traži od delegata koji su bili za njega da promijene mišljenje i prihvate Harisovu.

Neimenovani zvaničnik iz Demokratske stranke istakao je da su više za brzu predaju kandidature i bez pružnja prostora za konkurente Harisovoj.

- Mi smo na stotinjak dana od izbora i ne mislim da imamo vremena za neki drugi proces. Mislim da je potpredsjednik sada naš jedini izbor", smatra zvaničnik, koji je naglasio da Harisovu ionako vide kao "poboljšanu verziju" Bajdena.