latinica  ћирилица
20/07/2024 |  18:34 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Veliki majstor kuhinje Stevo Karapandža u Banjaluci otkrio svoje male tajne (VIDEO)

Najpoznatiji kuvar i jedno od najpoznatijih lica malih ekrana bivše Јugoslavije Stevo Karapandža već neko vrijeme je u penziji, ali i dalje kuva s istim žarom.
Stevo Karapandža u Banjaluci -
Stevo Karapandža u Banjaluci

Ovaj kulinarski "čarobnjak" hranu je pripremao u velikim svjetskim hotelima i restoranima, autor je nekoliko kuvara, a šira javnost pamti ga po televizijskom serijalu "Male tajne velikih majstora kuhinje".

Karapandža je 90-ih godina napustio Hrvatsku i preselio u Švajcarsku.

Radio je u tamošnjim restoranima, čak i pokrenuo vlastiti, da bi se 2014. godine vratio. Iako u penziji, vodi treninge i radionice za mlađe kuvare, sudi na kulinarskim takmičenjima.

Ovih dana je boravio u Banjaluci, a u razgovoru za RTRS govorio je o svojim počecima, karijeri, TV kulinarstvu.

- Imamo definitivno jako dobre ekipe, jako dobre mlade kuvare. Vi imate ovdje u Banjaluci jako dobrih kolega - istakao je Karapandža.

Za svoju profesiju kaže da je više nego zanimljiva. Zahvaljujući njoj proputovao je svijet, upoznao različite kulture. 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka promovisao je kulinarstvo u televizijskoj emisiji "Male tajne velikih majstora kuhinje".

- Radili smo dnevno dvije emisije. To su bile najljepše godine, druženje, veselje. Putovali smo po cijeloj bivšoj Јugoslaviji, snimali emisije od Ohrida, Skoplja, Beograda, gdje sve nismo bili - prisjeća se čuveni kuvar.

Gastronomija se posljednjih godina mnogo promijenila, kaže Stevo Karapandža. U regionu se mnogo jede, porcije su obilne i prednost se daje mesu. Za sebe kaže da ako će birati između bifteka i čorbe, uvijek će izabrati čorbu!