latinica  ћирилица
20/07/2024 |  18:37 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Iako je povećana potrošnja, Srpskoj neće nedostajati električne energije (VIDEO)

Iako su dnevne temperature posljednjih sedam dana od 26 do 40 stepeni Celzijusovih, a potrošnja struje veća, u Republici Srpskoj električne energije neće nedostajati.
Struja - Foto: RTRS
StrujaFoto: RTRS

Dovoljne količine obezbijeđene su još u aprilu. U državama okruženja bilježe rekorde u potrošnji, u odnosu na prethodne godine, ali su dnevni iznosi manji u odnosu na zimski period.

Zbog nedostatka, na SEEPEKS berzi u Srbiji, na satnom nivou, cijena megavatčasa dostigla 746 evra, dok je u Mađarskoj čak 1.000 evra po megavatsatu.

Na području Elektrokrajine, gdje se nalazi gotovo polovina potrošača Republike Srpske, potrošnja je povećana. U nekim područjima drugih operatora distributivnog sistema trend je sličan ili je manji u odnosu na prethodne godine.

- Ne možemo govoriti o enormnoj potrošnji, kada smo analizirali uporedne pokazatelje, došli smo do zaključka da je došlo do tendencije pada prethodnih godina - navodi Ognjen Kuljić, direktor ZP Elektro Hercegovina.

Dostižu se dnevni vrhunci, uglavnom zahvaljujući klimatizaciji zatvorenih prostora. Iz Elektroprivrede poručuju situacija nije alarmantna, struje će biti, potrošnja je nešto iznad planirane.

- Mi smo planirali da to bude 10.960 u junu. Ovih dana premašilo smo tu vrijednost, tako da smo 16. jula imali najveći konzum, oko 13 miliona kilovatsati električne energije - kaže Zoran Vuković, izvršni direktor za snabdijevanje ERS.

U Hrvatskoj je dnevni pik bio već 12. jula, dok je u Srbiji zabilježen dan-dva kasnije. Trend rasta potrošnje se bilježi u svim zemljama regiona.

Dispečer u Dispečerskom centru Srbije Dragan Rakić kaže da je potrošnja povećana za 10 do 12 odsto.

Hidroelektrane u Srpskoj, u prvom polugodištu, ostvarile su prosječno tek 72 odsto očekivane hidrologije, ali su dostigle 90 odsto planirane proizvodnje, zahvaljujući pojačanom radu Hidroelektrana na Trebišnjici. Poslije remonta, RiTE Ugljevik je u pogonu, u RiTE Gacko remont će trajati do početka avgusta.

Operatori distributivnog sistema kažu da domaća distributivna mreža može da podnese dnevne pikove. Eventualna havarijska stanja, kakvo je bilo prije mjesec dana, niko ne može da predvidi, ne zavisi od domaće prenosne mreže.