latinica  ћирилица
20/07/2024 |  18:53 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Dobar rod lubenice u Lijevče polju (VIDEO)

Za razliku od mnogih poljoprivrednika kojima su tropske vrućine umanjile rod, proizvođači lubenica u Lijevče polju imaju razloga za zadovoljstvo.
Lubenice (Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH, ilustracija) -
Lubenice (Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH, ilustracija)

Visoke temperature pogodovale su dobrom ovogodišnjem kvalitetu, a problema nemaju ni sa uvozom. Dio dostignuća predstavljen je na Danu lubenice u Seferovcima kod Gradiške.

Boro Topolović iz Seferovaca ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji lubenice. Ove godine zasijao je četiri hektara. Kaže da su prvi rezultati iz prodaje ohrabrujući.

- Prinos će biti odličan ove godine. Prodaja je počela pomalo. Cijene su tu solidne i dobre kreću se od 50 do 60 pfeniga po kilogramu - kaže Topolović.

Proizvođači lubenica u Lijevče polju kažu da su, za razliku od drugih, u povoljnijem položaju jer lubenica na ovom području dospijeva kasnije.

- Svakako ne možemo konkurusati lubenici iz uvoza, jer kad oni imaju glavnu sezonu i kad čiste svoje njive, nama tek počinje polako da pristiže lubenica i mislim najranije što se može očekivati ovdje na mikrolokalitetu Lijevče polja je negdje početak jula, znači oko Ivanjdana - kaže Marko Karan, predstavnik Agroluksa iz Laktaša.

Da bi na probirljivom tržištu bili što konkurentniji, proizvođači u Lijevče polju pokušavaju brendirati jedan od poznatih hibrida lubenice pod robnom markom "bostančić".

- Siguran sam da će ljudi pozitivno reagovati na ovaj hibrid zbog kvaliteta mesa, mikrosjemenki i lubenice su jako pristupačne veličine, dva do četiri kilograma, jer je trend generalno da se manje lubenice prodaju bolje - kaže Milan Živković, regionalni predstavnik Hazere.

Na Danu polja lubenice u Seferovcima Agrolux iz Laktaša predstavio je pet hibrida izraelske kompanije Hazera, četri lubenice i jedan dinje.