latinica  ћирилица
20/07/2024 |  19:25 ⇒ 21:55 | Autor: RTRS

Kome smeta saradnja policija Srpske i Srbije? (VIDEO)

Nova sarajevska histerija zbog, Dejtonskim sporazumom zagarantovane, saradnje Republike Srpske i Srbije. Sada je dijelu sarajevskog političkog kruga, prije svega SDA i DF-u, sporna policijska saradnja u turističkoj sezoni. Najavljeni dolazak nekoliko policajaca iz Srbije u Banjaluku, Trebinje i Foču nazvali su "velikosrpskim projektom". Iz Srpske odgovor da je u pitanju mržnja prema svemu što je srpsko, a iz Beograda poruka da neće dati povod za nove sukobe i da zato Policajci iz Srbije neće doći u Srpsku.
Policija Srbije (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Policija Srbije (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Imajući u vidu da bošnjački političari u BiH od najnormalnije stvari policijske saradnje u turističkoj sezoni kreiraju političke spletke i prijetnje, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće uputiti policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio vještački razlog za napade na Srbiju i srpski narod, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je ranije danas izjavio da je Srbija spremna da sarađuje sa svima u BiH u okviru policijske saradnje.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće dozvoliti nikome da traži u ovome izgovore za sukobe i pripreme za rat. Zato nećemo slati policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio vještački razlog za napade na Srbiju i srpski narod. Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju - rekao je Dačić.

Dok SDA dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju nazvala dijelom "velikosrpskog projekta", Demokratski front od Savjeta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije.

Odgovara im ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić - osim jeftinih političkih poena i igara, ne vidi razlog za takva reagovanja iz FBiH, upitavši ih šta može promijeniti šest ljudi bilo gdje na svijetu?

- Nažalost, SDA, DF lažnog Hrvata Željka Komšića i dalje žive u ratnim godinama i svuda vide imaginarne neprijatelje. MUP Srbije garant je mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u regionu i sve naše bezbjednosne agencije uspješno sarađuju sa MUP-om Srbije - ističe Nešić.

Da je koncept ove saradnje zasnovan na istim temeljima kao i u ostalim zemljama i sa motivom da kolege policajci iz drugih država doprinose većem osjećaju sigurnosti stranih gostiju i omogućavaju bolju saradnju pri rješavanju krivičnih djela, objašnjavaju iz Srpske.

Bez oružja, u uniformama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovodioca u policijskim upravama. Da neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već upravo oni koji mrze, poručuje ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

- Sramni su histerični komentari bošnjačkih političara povodom najavljenog dolaska pripadnika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone jer takvu saradnju imaju sve zemlje regiona i šire. Neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već upravo oni koji mrze. Neće oni zakomplikovati odnose BiH i Republike Srpske, već ih vi komplikujete svojom mržnjom i raspirivanjem iste. A problem je mržnja pojedinaca zasnovana na iracionalnim činjenicama prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak "srpsko" - kaže Karan.

Da u Sarajevu i u strankama Bakira Izetbegovića i Željka Komšića ne mogu propustiti nijedan dan da ne ispolje otvorenu mržnju prema Srbiji, prema Srbima i prema svemu što nosi bilo kakav srpski prefiks, saglasan je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

- Svaki postupak koji dolaze iz Srbije, oni bi da okarakterišu kao čin agresije - kaže Kovačević.

Da bilo kakav oblik saradnje Srpske i Srbije u dijelu Federacije BiH proizvodi političku šizofreniju i da oni to koriste kao političku temu kako bi zauzeli startne pozicije za predizbornu kampanju u FBiH, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

- Zato im se priviđaju velikosrpske ideologije, velikosrpski projekti i slično. Od jednog policajca oni vide čitav bataljon. U takvim političkim šizofrenijama nema prostora za realnost, a realnost je da MUP Srpske štiti sve građane bez obzira na nacionalnu pripadnost, što će raditi i u budućnosti, zajedno sa kolegama iz Srbije - kaže Košarac.

Da je sve urađeno u skladu sa procedurama, te da međupolicijska saradnja nije agresija, potvrdio je čak i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak, koji najčešće ima suprotstavljene stavove prema svemu što je srpsko.

Iz Republike Srpske podsjećaju da Memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije od 18. juna predstavlja pravni osnov za dolazak i boravak policijskih službenika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone i da saradnju na tom nivou već imaju sve zemlje regiona.